Foto: Shutterstock/bibiphoto

Zvanični rezultati raspodele kandidata po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni su danas oko 19 časova, a mnogi roditelji očekivali su ih još u jutros, pa su zbog toga bili i ljuti.

„Rezultate smo čekali od jutros, ceo dan smo bili kao na iglama. Ljudi su hteli i da se spreme i organizuju za sutrašnji upis, da znaju šta im je činiti, ovo čekanje nas je potpuno izludelo“, kaže za naš portal jedna mama čija ćerka je uspela da upiše Prvu Beogradsku gimnaziju.

Svoje nezadovoljstvo zbog čekanja roditelji su iskazali i na Fejsbuku, a najčešći komentar je bio „strašno“.

„Ovo je stvarno strašno i bezobrazno. Od polaganja prijemnog prošlo dvadesetak dana, čekamo rezultate gde je dete upisano ceo dan a ujutro moramo to isto dete da upišemo u školu. A lekarsko kad da izvadimo? Verovatno u toku noći!!!!“, komentar je jedne mame.

„Ovo je strašno!!! Od ranog jutra proveravamo i ništa. Kidanje živaca. Bezobrazluk!!!“, nadovezuje se druga mama u komentaru ispod vesti kojom se najavljuje objavljivanje rezultata.

Posted by Zelena učionica on Среда, 08. јул 2020.

Iz Ministarava prosvete za naš portal, kažu da je prema zvaničnim najavama, rezultati trebalo da budu objavljeni tokom dana, a ne još ujutro.

Bilo je poteškoća sa pojedinim školama, pa se zbog toga čekalo, objašnjavaju u Ministarstvu.

Raspored učenika po srednjim školama biće dostupan uz nekoliko koraka:

Prvo što treba da uradite je da pristupite namenskom sajtu, tj. delu za unos jedinstvene šifre učenika. Stranici pristupite OVDE.

Unesite svoju šifru. Ukoliko ste pravilno uneli šifru, otvoriće vam se stranica na kojoj se nalaze podaci o bodovima ostvarenim u toku školovanja, bodovi ostvareni kroz nagrade na takmičenjima i bodovi osvojeni na završnom ispitu.

U donjem delu tabele nalazi se deo za iskazane želje učenika u prvom i eventualno drugom krugu. Pored svakog kruga nalazi se link “vidi” gde možete pogledati vašu listu.

Na vrhu stranice nalazi se informacija o statusu učenika. Ukoliko učenik nije raspoređen ili još uvek nije objavljen redosled kandidata za upis u srednju školu, pisaće “Neraspoređen”. Nakon objave rasporeda učenika, u tom odeljku bi trebalo da piše ime škole i obrazovnog profila za koji je učenik imao dovoljno bodova, a nalazi se na najvišem mestu na listi želja koju je predao.

Elektronski upis

Maturantima i roditeljima u celoj Srbiji će sutra i u petak 9. i 10. jula, na portalu eUprava biti dostupna usluga Elektronski upis u srednju školu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da bi roditelj odnosno drugi zakonski zastupnik mogao da pokrene uslugu, neophodno je da ima kreiran nalog na tom portalu, a usluga će se nalaziti u delu Usluge-Obrazovanje-eUpis u srednju školu i biće dostupna od sutra u sedam sati do petka u 15 sati.

Postupak upisa se odvija potpuno elektronski i nije potrebno da učenici i njihovi roditelji odnosno drugi zakonski zastupnici dolaze u školu radi upisa, niti da prilažu bilo kakva dokumenta.

Eventualno, ukoliko se u školi utvrdi da je neki podatak potrebno proveriti, naknadno se može dostaviti određeni dokument, o čemu će roditelji takođe biti obavešteni.

Kao podrška roditeljima odnosno drugim zakonskim zastupnicima koji upisuju decu elektronski preko portala eUprava na broju telefona 011/ 7350 557 na raspolaganju je kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji će biti otvoren do kraja drugog upisnog kruga.

Iako se zbog bezbednosnih zdravstvenih uslova preporučuje da se upis obavi elektronskim putem, i ove godine će postojati mogućnost upisa učenika dolaskom u školu, navodi se u saopštenju.

U tom slučaju je, dodaje se, potrebno uz popunjenu prijavu priložiti i svedočanstvo o završenom osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i uverenje o položenom završnom ispitu.

U toku drugog upisnog kruga, 13. jula od 7 do 15 sati će takođe biti dostupna usluga Elektronski upis u srednju školu.

Bez lekarskih uverenja

Upis učenika u srednju školu organizuje se u skladu sa merama koje su propisane od strane kriznih štabova nadležnih za teritoriju kojoj pripada škola, stoji na sajtu Ministarstva prosvete.

Zbog mera propisanih ustanovama primarne medicinske zaštite – domovima zdravlja, omogućen je upis učenicima koji nisu pribavili lekarsko uverenje za obrazovni profil u koji su raspoređeni, uz obavezu da ga dostave kada se za to steknu uslovi.

Učenici koji su želeli da se upišu u srednju školu preko naloga Kancelarije za e-upravu, a to nisu uspeli, jer nemaju lekarsko uverenje, upis treba da obave direktno u školi.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar