Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da se pored razgovora o povećanju plata prosvetnih radnika, razgovara i o drugim zahtevima sindikata i da misli da će oni koji budu protestovali iskreno reći da su "kucali na otvorena vrata".

Govoreći o štrajku prosvetara Đukić Dejanović je istakla da se razgovara i o zahtevu uvećanja dodatka za odeljensko starešinstvo i da ti nastavnici treba da budu dodatno stimulisani, odnosno da treba praviti razliku između onih koji su razredne starešine i onih koji to nisu.

Foto: Vladislav Mitić

Ministarka je ukazala i da će se truditi da se 2024. još više poveća prosek njihovih plata i istakla da je prosek nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama veći od proseka plata u Srbiji, ali da prosek u prosveti nije, jer u školama ima dosta zaposlenih sa nižom stručnom spremom.

PROČITAJTE JOŠ

Komentarišući prazna mesta za studiranje specijalizovanih smerova za rad u školi, Đukić Dejanović je izjavila da Ministartvo prosvete studentima druge i treće godine studija za pedagoške smerove daje stipendije, da će 230 njih biti podeljeno ove godine i pozvala studente da konkurišu na te smerove od 3. do 30. oktobra.

To je jedan od načina suočavanja sa tim problemom, rekla je ona i istakla da je potrebno i popravljanje dostojanstva prosvetnih radnika, „ne samo kroz materijalni položaj, već i kroz uvažavanje i činjenicu da im treba reći hvala za sve što čine“.

BONUS VIDEO Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije: Plate prosvetara su realno pale za 2,9 procenata, a Vlada Srbije na to ćuti