Nacionalni stadion
Foto:Promo/FSS

Predstavnici Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) i Tima "Kreni-Promeni" predali su Vladi Srbije zahtev za informacije od javnog značaja, kojim se traži dokumentacija na osnovu koje se izgradnja nacionalnog stadiona u Surčinu, čija se cena procenjuje na 250 miliona evra, izuzima iz uobičajene procedure javnih nabavki.

Predsednik UZUZ Savo Manojlović upozorio je da će usled dobijanja statusa projekta od nacionalnog značaja, sve finansije vezane za izgradnju tog objekta biti trošene na način „koji ne garantuje da to neće biti neka vrsta korupcije“.

„Mogućnost da se izbegnu javne nabavke se previše često koristi, pa zbog toga tražimo sve elaborate i izveštaje koji su postojećim aktima predviđeni. Tražimo i objašnjenje koji je to razlog zbog kog izgradnja nacionalnog stadiona ne treba da ide po redovnim procedurama“, kazao je Manojlović.

Savo Manojlović / Foto: NOVA S

Dodao je da za 250 miliona evra, koliko će po najavama zvaničnika koštati izgradnja stadiona, može biti izgrađeno pet kliničkih centara, poput onog u Nišu, pet „najsavremenijih“ škola i rekonstruisano pet stadiona na način kako je obnovljen stadion fudbalskog kluba Sloboda u Užicu.

„Prilično je neracionalno da se sada gradi nacionalni stadion. Mnogo je bolje da se dobije pet kliničkih centara sa 7.500 kreveta, pet škola za 5.000 učenika i pet rekonstruisanih stadiona po celoj Srbiji“, kazao je Manojlović.

Podsetio je da je u okviru kampanje Ne stadionu, peticiju protiv izgradnje tog objekta do danas potpisalo oko 14.000 građana.

„Želimo da se bavimo organizovanjem tih ljudi i da elementima građanske neposlušnosti, ukoliko taj projekat bude u ovom obimu, učinimo sve što je u našoj moći da sprečimo izgradnju, jer su to pare građana Srbije i oni treba da se pitaju“, kazao je Manojlović.

Predstavnici UZUZ postavili su ispred Vlade Srbije fotografiju izgleda budućeg stadiona, uz kasicu prasicu u kojoj je više hiljada dinara, dok su u neposrednoj blizini postavili fotografije unutrašnjosti bolnica u Srbiji uz razbijenu kasu iz koje je ispalo nekoliko desetina dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar