Sonja Pavlović Foto: N1

Sonja Pavlović, arhitekta i bivša narodna poslanica u Skupštini Srbije, ocenila je u Novom danu TV N1 da je projekat Nacionalnog stadiona "razvojni fijasko" Beograda, dok je sportki novinar Zoran Pavić rekao da taj objekat vidi kao spomenik predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pre samo dva meseca poništen je tender za izradu dokumentacije za dizajn Nacionalnog stadiona, uz obrazloženje Vlade da zbog kovid-19 krize nije u mogućnosti da preuzme nove finansijske obaveze. Međutim, predsednik Vučić je nedavno najavio da će izgradnja ovog kapitalnog projekta početi sledeće godine.

Dok iz vlasti poručuju da je reč o razvojnom projektu, arhitekta i bivša narodna poslanica Sonja Pavlović Nacionalni stadion vidi kao „razvojni fijasko“ Beograda.

„Taj projekat ne može biti ekonomski održiv, pogotovo ako je lociran na delekoj periferiji Beograda. Lokacija je veoma uputna po raznim pitanjima. Ta lokacija, između Surčina i Jakova, nalazi se u široj štićenoj zoni vodoizvorišta Surčinsko polje. Velika polemika je bila 2016/17 kad su te zone sužene. To je apsolutno nedopustivo da tako jedan veliki objekat bude u štićenoj zoni“, upozorila je Pavlović u Novom danu TV N1.

Foto: N1

Stoga Nacionalni stadion, kako je objasnila, zahteva ogromna sredstava za pripremne radove, jer je reč o poljoprivrednom zemljištu sa visokim nivoom podzemnih voda, i potrebna su velika ulganja za infrastrukturu neophodnu za takav objekat.

„Dosad nismo videli ni studiju opravdanosti, ni detaljnu analizu. Rekao je (ministar finansija Siniša) Mali: ‘Daćemo vam studiju’. To je obaveza da se uradi studija opravdanosti ako se ulazi u realizaciju ozbiljne investicije“, podsetila je gošća Novog dana.

Dodala je i da je nedopustivo da „ulazimo u vazalni odnos sa kreditorima“ zbog objekta koji nije prioritet. Najave da će oko stadiona biti izgrađen tzv „Stadion siti“ – kompleks stambenih, poslovnih i komeracijalnih objekata – vidi kao pokušaj da se opravda investicija u Nacionalni stadion za koji je uverena da će, ukoliko uopšte vude izgrađen, ostati usamljeni objekat na dalekoj periferiji

Pavlović je rekla i da ne zna da li je tender za projektanta stadiona poništen zbog kovida-19, sa obzirom na to da u stručnim krugovima kruži priča da je zapravo jedna firma iz Rusije, koja je ispunjavala sve uslove tendera, dala povoljniju ponudu u odnosu na kompaniju iz Španije koju favorizuje vlast.

„Stadion će napraviti iz inata, a ne zato što je potreban“

Gost Novog dana bio je i sportski novinar Zoran Pavić koji je upozorio da Nacionalni stadion u Srbiji nikako ne može biti ekonomski održiv.

„Bilo kakvo poređenje sa Alijanc arenom (u Minhenu) ne stoji. Pričamo o izgradnji stadiona, a znamo da nije ni konkurs za projekat urađen. A što se tiče Vučićeve izjave da će biti jeftiniji od Alijac arene, a lepši – taj stadion, za razliku od Alijanc arene, pa bio čak jeftiniji ili lepši, ovde neće služiti ničemu“, istakao je Pavić, podsetivši da npr. stadion Crvene zvezde poslednjih godina nije popunjen ni kada igra reprezentacija, ni kada se igra večiti derbi.

Zoran Pavić Foto: N1

Ukazao je i na primer Beogradske arene se održava zahvaljujući pomoći iz budžeta, budući da su procene stručnjaka da bi takvi objekti morali da organizuju događaje 200 dana u godini kako bi bili samoodrživi.

„Međutim, Arena je tu, i šta ćemo s njom, treba je izdržavati, a sada idemo da pravimo spomenik predsedniku (Aleksandru Vučiću)“, kazao je on.

Komentarišući izjave predstavnika vlasti da će Nacionalni stadion omogućiti Beogradu da se kandiduje za finale Lige šampiona i druga velika sportska takmičenja, Pavić je rekao da je suludo potrošiti toliki novac zarad jedne utakmice i dolaska turista na nedelju dana.

Podsetio je i da se velika takmičenja poslednjih godina uglavnom organizuju ili na Zapadu ili u bogatim zemljama na Istoku, kao i da je usled kovid krize neizvesno kada će se publika uopšte vratiti na stadione.

„I Vučić i Mali su sa tom pričom izlazili bez ikakve osnove. Sad je prekinuta navodno zbog kovida, a uvid u budžet pokazuje da ta sredstva nisu ni bila planirana za 2020. godinu, a budžet pravljen u novembru, pre nego što je kovid ‘bio u planu’. Gađamo se paušalnim ciframa, nemamo ništa, u javnosti se pojavljivala jedna slika neke makete, sada se pojavljuje neka druga maketa. Oni nemaju ni ulaz u projekat, na osnovu čeka se pravi maketa. To je jedan populistički cirkus. Ali stadion će najverovatnije biti napravljen, i stičem utisak da će biti napravljen iz inata, a ne zato što je neophodan. Naravno da nije“, zaključio je Pavić.