NVO: Univerzitet da poništi doktorat egipatskom diktatoru

Društvo 22. jun. 202115:28 > 16:05
Podeli:
Abdel Fatah Al Sisi
Abdel Fatah Al Sisi Foto: EPA-EFE/Hollie Adams / POOL

Nakon što je portal Nova.rs nedavno pisao o dodeli počasnog doktorata, egipatskom predsedniku Abedlu Fatah el Sisiju, reagovale su i nevladine organizacije koje traže od nadležnih organa Beogradskog univerziteta da hitno ponište takvu odluku.

Žene u crnom reagovale su danas i izrazile protest zbog odluke Univerziteta u Beogradu da dodeli počasni doktorat egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu el Sisiju. Ovo udruženje zahteva od nadležnih organa Univerziteta u Beogradu da po hitnom postupku ponište ovu odluku.

Pročitajte i ovo

„Vladavina el Sisija je obeležena brojnim ubistvima i progonima političkih protivnika, kao i svih drugih koji imaju kritični pristup problemima egipatskog društva. Ovaj režim je od strane najrelevantnijih organizacija, uključujući Human Rights Watch i Amnesty International, okarakterisan kao jedan od najbrutalnijih režima današnjice. Za odavanje bilo kakve počasti vođi takvog režima ne može se pronaći razumno objašnjenje. Svaka asocijacija sa takvom osobom neminovno narušava ugled“, poručuju Žene u crnom.

One ističu da je odluka Univerziteta u Beogradu dodatno problematična kada se ima u vidu da, kako kažu, dolazi od strane akademske institucije, onome ko ugrožava akademske slobode. Tako je ovo udruženje podsetilo na primere ubijanja i zatvaranje studenata u Egiptu.

„Podsećamo samo na nekoliko slučajeva, Đulio Ređeni, 28-godišnji student doktorskih studija, koji je pisao tezu o radničkom organizovanju u Egiptu, ubijen je 2016. godine u Kairu. Istraga italijanskih vlasti, čiji je Ređeni državljanin, utvrdila je da su za njegovu smrt odgovorni pripadnici egipatske tajne policije. Džordž Zaki, student Univerziteta u Bolonji, već dve godine se nalazi u pritvoru, zbog svog istraživanja vezanih za prava žena u Egiptu. Na kraju želimo da ukažemo i na slučaj Ahmeda Samira Santavija, studenta socijologije na Centralno Evropskom Univerzitetu. On je takođe u pritvoru od februara ove godine, kada je uhapšen prilikom posete porodici tokom raspusta. U svom istraživanju se bavio reproduktivnim pravima žena u Egiptu“, navele su Žene u crnom i dodale:

„Početkom aprila širom sveta su održani protesti kojima se zahteva Ahmedovo oslobađanje, a protest je održan i u Beogradu. Ovaj slučaj je izazvao reakciju brojnih organizacija za ljudska prava, kao i stotina akademskih institucija širom sveta koje su izrazile solidarnost sa Ahmedom, te je ovaj slučaj apsolutno poznat u akademskoj zajednici. Otuda još više čudi kada se dekani fakulteta Univerziteta u Beogradu pravdajući svoju odluku, pozivaju na nepoznavanje situacije u Egiptu.“

One su upitale zašto se onda donose takve „sramne i neodgovorne odluke“ i dodale da će ova odluka uticati na „ionako narušen ugled“ Beogradskog univerziteta u svetskoj akademskoj zajednici.

„Iz svih ovih razloga zahtevamo da Univerzitet u Beogradu hitno poništi odluku o dodeli počasnog doktorata el Sisiju i time bar donekle umanji štetu nastalu ovom sramnom odlukom“, ističe ova organizacija.

Podršku Ženama u crnom podršku su prućili i Fond za humanitarno pravo i Rekonstrukcija Ženski fond.

Podsetimo, portal Nova.rs ranije je pisao o tome da je Univerzitet u Beogradu nedavno dodelio počasni doktorat egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu al Sisiju, poznatom po hapšenju i progonu aktivista za ljudska prava, novinara i profesora fakulteta, ali i po pogubljenju mladih opozicionara. Odluku o dodeli počasnog doktorata al Sisiju doneo je Senat, a na predlog Fakulteta bezbednosti.

Abdel Fatah al Sisi važio je za omiljenog diktatora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, a u isto vreme organizacije i aktivisti za ljudska prava, kao i opozicioni lideri, upozoravali su da vlada zahvaljujući nasilju i strahu. Uprkos svemu tome, Beogradski univerzitet 9. juna doneo je odluku da dodeli počasni doktorat Abdelu Fatahu al Sisiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar