Putnici tvrde da je vozač vređao ženu sa invaliditetom, GSP NS ispituje slučaj

Društvo 22. sep. 202118:06
Podeli:
Novi Sad novi autobusi gradski prevoz
Novi autobusi Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Pojedini Novosađani prisustvovali su, kako tvrde, nemiloj sceni u centru grada, kada vozač autobusa nije spustio rampu osobi s invaliditetom. Oni navode da ju je pri tome vređao, te da je bio, prema njihovim tvrdnjama, neprijatan prema ostalim putnicima koji su odlučili da pomognu. Iz kompanije kažu da ispituju slučaj.

Jedna od putnica, čiji je identitet poznat redakciji 021.rs, ispričala je da se sve odigralo na stajalištu na Bulevaru Mihajla Pupina, kod Inteza banke, u autobusu broj 998, na liniji broj 12, u pravcu ka Telepu.

„Žena koja je bila u kolicima je zamolila da joj se spusti rampa da uđe u autobus. Ona je bila na srednjim vratima i vozač ništa nije rekao ili uradio. Sugrađanki je bila potrebna pomoć i neke putnice, koje su bile kod vrata, počele su da joj pomažu i spustile su rampu. Valjda kada je video šta se dešava, vozač je više puta kretao da zatvori vrata i vikao ‘alo, ne može to da se spusti’, nakon čega je i izašao iz kabine, dok je žena u kolicima već ulazila preko rampe. Vikao je na nju da, ‘ako je već invalid’, treba da plati taksi. Mi koji smo bili u autobusu smo se pobunili i počeli da vičemo na njega da treba da ga bude sramota. Kako je žena već ušla u autobus, putnici su vratili rampu na mesto, on je nastavio da vozi dalje. Kada smo došli na stanicu na Bulevaru cara Lazara, kod Doma zdravlja, žena je želela da izađe i ponovo smo joj mi pomagali, jer vozač nije hteo“, kaže jedna od putnica za ovaj lokalni portal.

Po njenim rečima, žena je bila uznemirena, rekavši da se oseća poniženo, te da joj se takva situacija ranije nije događala.

U Gradskom saobraćajnom preduzeću „Novi Sad“ potvrđuju da su građani prijavili ovaj slučaj i da se on ispituje. Iz gradskog prevoznika poručuju i da je vozač dao izjavu, koja se razlikuje od tvrdnji putnika.

„U svojoj pisanoj izjavi vozač je naveo da mu se putnica nije javila, već je ušla na druga vrata sa ostalim putnicima, te da je on nije mogao videti. On je napisao da je čuo lupanje u vozilu, pa je proverio o čemu se radi i video da je neko od putnika sam spustio rampu. Vozač opovrgava da je vređao osobu sa invaliditetom i druge putnike. Prema iskazu zaposlenog, jedina komunikacija sa putnicima bila je njegovo pitanje ko je spustio rampu i obaveštavanje da to isključivo on mora da uradi“, naveli su iz GSP-a.

U dopisu gradskog prevoznika navodi se i da je vozač koji je upravljao navedenim autobusom ranije upoznat sa obavezom svih zaposlenih u preduzeću da se pridržavaju propisanih pravila na radu, zatim pravila ponašanja i ophođenja prema korisnicima usluga gradskog prevoza.

Ovaj portal je pre nekoliko dana pisao o problemima osoba s invaliditetom i da im se ne spuštaju rampe za ulazak u autobuse. U GSP su tada naveli da je većina voznog parka niskopodna, da ima rampe, da su vozači upoznati sa obavezama da omoguće ulaz osobama s invaliditetom, kao i da su tokom 2020. i tokom 2021. imali samo jednu prijavu protiv vozača.

Bonus video – Anketa: Klima uređaji autobusi GSP Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar