Foto: Ana Lalić/Nova.rs

U Novom Sadu napravljen je radni kamp od 13 objekata u kojima će boraviti radna snaga iz Kine, angažovana na rekonstrukciji pruge Novi Sad – Mađarska.

Kompleks se nalazi neposredno uz Ranžirnu stanicu na početku Industrijske zone, ali je zaklonjen drugim objektima. Prema saznanjiam Nova.rs, kompleks je građen tokom prošle godine, a izgradnju je finansirala Republika Srbija u vrednosti od 336 miliona dinara.

Kamp je sačinjen od trinaest montažnih zgrada, ograđenih žicom. U krugu se nalazi administrativna zgrada, magacini, a zatim i par manjih objekata koji verovatno služe sa smeštaj radnika. Za razliku od industrijskih hala u okviru kineske fabrije Linglong u Zrenjaninu, zgrade u novosadskom radnom kampu spolja deluju drastično bolje.

Svaki objekat ima pvc stolariju i klimu, a ispred pojedinih vise i prepoznatljive crvene kineske lampe. Ispred jedne od zgarda se već nalazi prostret veš.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Prema izvoru Nova.rs, u zgradama za sada živi deo menadžmenta kineske kompanije koja je izvođač radova na pruzi.

Radovi na rekonstrukciji pruge počeli novembra prošle godine, a rok za završetak je 33 meseca, odnosno do kraja 2024. godine.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Izvođač radova je kineski konzorcijum China Railway International i China Communications Construction Company. Vrednost ugovora potpisan sa kineskom Eksim bankom iznosi 1, 16 milijardi dolara.

BONUS VIDEO Da li nabavka odbrambenog oružja iz Kine može da napravi Srbiji problem sa Zapadom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar