Foto printscree NovaS

Zašto se na Filološkom fakultetu ne govori istim jezikom, šta je podelilo ovu instituciju, ko će danas na ulicu, ko je uzdržan, a ko rukovodi fakultetom - samo su neka od tema o kojima su jutros razgovarali gosti emisije “Probudi se”, Đorđe Ilić, organizator protesta i profesorka Ivana Trbojević.

“Neposredni razlog i povod za protest jeste odluka Inspekcije Ministarstva prosveste kojom se nalaže da Filološki fakultet obustavi regularno raspisan konkurs za izbor dekana”, navodi Trbojević, dodajući da je nalaz inspekcije da Statut fakulteta nije usaglašen sa Univerzitetom u Beogradu.

Pročitajte još...

“Međutim, problem je u tome što iz tih nalaza inspekcija sledi rešenje koje podrazumeva zaustavljanje već pokrenutog procesa za dekana fakulteta”, navodi ona.

Foto printscreen NovaS

Komentarišući odluku studenata Filološkog da izađu na protest, Ilić kaže da su oni odlučili da pruže podršku u rešavanju pravnih problema na fakultetu.

“Mi se nismo međusobno organizovali. Studenti žele da pokažu da im je dosta nepravde, želimo da fakultet uđe u pravne vode i da se završi sa ovakvim ponašanjem”, navodi on.

Foto printscree NovaS

U maju mesecu prošle godine je počela naša muka kad se profesorka Marković ponovo kandidovala za dekana, a deo nastavnika je sa negodovanjem reagovao na tu kandidaturu.

“Smatrali su da je kandidatura nepodobna i neumesna, s obzirom da je profesorka Marković tada bila i u statusu dekana Filološkog fakulteta i odbornica u Skupštini grada Beograda. Što je suprotno Statutu Univerziteta u Beogradu, koji izričito nalaže da dekani ne mogu biti izvršioci više funkcija od te jedne.

Još u maju 2018. godine je fakultet morao da usaglasi svoj Statut, ali to nije učinjeno. Fakultetu su tada nedostajale mnoge komisije, kao što je Etička, a koja nije formirana. To su sve bili propusti tadašnje Uprave fakulteta, koji su Filološki doveli do toga da nema valjane akte”, objašnjava profesorka Trbojević.

Prema njenim rečima, uopšte nije pitanje da li profesori imaju svog kandidata, već je važno da se ispoštuje regularna procedura za izbor dekana.

Podsetimo, optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to „zasluge“ bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljljane Marković.

Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I taman kada je rešenje počelo da se nazire, stopiran je izbor novog dekana, a sve po nalogu prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nezadovoljni profesori tvrde da je napadnuta autonomija univerziteta i najavljuju protest za danas u 14 sati. Rektorka kaže da treba sačekati, a ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da je prvo potrebno doneti Statut, pa tek posle ići na izbor dekana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar