Foto: Privatna arhiva

Posle teksta objavljenog na portalu Nov.rs o vd direktoru OB Prijepolje dr Zorana Drobnjaka, koji je osuđen za mobing nad medicinskom sestrom,posle čega je unaprađen za vd direktora Zdravstvenog centra u ovom mestu, našoj redakciji javio se i dr Zulkefil Sadović, u Prijepolju poznatiji kao dr Bato. Prema njegovim tvrdnjama, dr Drobnjak je i njega smenio sa mesta načelnika Odeljenja hirurgije a samo zbog toga što nije želeo da potpiše smenu glavne sestre svog odeljenja, koju je dr Drobnjak po drugi put odlučio da smeni.

Dr Sadović tvrdi da dr Drobnjak nije jedini krivac te da veću odgovornost snosi direktor ZC Užice dr Miloš Božovič koji ga je podržavao u njegovim protivzakonitim postupcima i aminovao njegove odluke. On veruje da je koren bahatosti oba direktora visoka pozicija u Srpskoj naprednoj stranci koja se, kako kaže, često stavlja iznad pravde i zakona.

Dr Sadović tvrdi da su svi problemi u OB Prijepolje nastali kada je dr Drobnjak, kao kadar SNS postavljen za vd direktora bolnice u Prijepolju a na tu poziciju ga je, kako kaže, postavio direktor Zdravstvenog centra Užice dr Miloš Božović, kadar SNS. Kaže da je to bilo iznenađenje, da za direktora bolnice bude postavljen radiolog, doktor koji se ne bavi kliničkim stvarima i nije prisutan na odeljenjima. Kaže da greška, na koju su se nadovezivale ostale, jeste odluka o smeni osam glavnih sestara, bez konsultacija sa načelnicima odeljenja koji su njihovi prvi pretpostavljeni.

To su bile najbolje i najiskusnije sestre a ja sam kao načelnik hururgije intervenisao i pitao zašto smenjuje glavnu sestru mog odeljenja i glavni tehničara operacione sale. Nije mi naveo razloge pa smo nas osam hirurga njemu dostavili dopis uz molbu da to ne radi, obrazlažući da je to naš najbolji kadar za te pozicije. Odgovorio je da svoju odluku neće promeniti. Kada je sud presudio da se sestre, koje su tužile Zdravstveni centar Užice, vrate na svoja radna mesta, dr Drobnjak se nije zaustavio. Ponovo je odlučio da ih smeni ali ovog puta uz saglasnost načelnika odeljenja jer je sud naveo da to bez nas nije mogao uraditi. Ja nisam prihvatio da potpišem ponovnu smenu glavne sestre jer je to, posle odluke suda, bilo suludo. Drobnjak je zatim smenio mene a onda uz saglasnost novog načelnika ponovo smenio našu glavnu sestru Slavojku Planić”, kazao je za Nova.rs dr Sadović.

Dr Zoran Drobnjak Foto: Slavica Panić/Nova.rs; printscreen/youtube/Forum Info

Dr Sadović kaže da Drobnjakovo arogantno i bahato ponašanje nije bilo moguće bez podrške direktora Zdravstvenog centra Užice, jer je to krovna ustanova u okviru koje se nalazi OB Prijepolje, pa je sa tim, kako kaže, njegova odgovornost još veća.

Direktor ZC Užice dr Miloš Božović je potpisivao sve te smene, sve anekse ugovora, sve uzaludne žalbe sudovima viših instanci, što je stvaralo ogromne troškove Zdravstvenom centru Užice. Znao je za ponovnu smenu sestre, za njenu tužbu za mobing, za presudu koju je potvrdio i Vrhovni kasacioni sud u Beogradu kojim je Drobnjak osuđen za mobing, na sve to nije reagovao. Ja sam svedok maltretiranja te sestre, to je bilo neljudsko ponašanje nad njom. Svaki dan ju je slao u drugu ambulanti, ona nije imala radno mesto, ostavio bi je da sedi po čitav dan na stolici, ja sam to i fotografisao, iako je znao da je ona operisala oba kuka. Onda se iz straha od njega i druge sestre distanciraju od nje, neke čak pod njegovim nagovorom i pišu neosnovane pritužbe protiv nje. Žena je trpela teror, išla kod psihijatra po pomoć, videlo se da se njeno zdravlje konstantno urušava, to je bilo nečuveno zlodelo, nasilje preko svake mere”, ističe dr Sadović.

Dr Sadović kaže da u svemu tome trpe građani jer su troškovi Zdravstvenog centra, koji i dalje rastu, milionske cifre dok je račun tog istog centra konstantno u blokadi. Pored troškova suđenja, advokata i svih neuspešnih žalbi Zdravstvenog centra višim instancama sudova, tu su novčane naknade kao i nadoknade sestrama za razlike u platama sve uz zateznu kamatu. Osnovni sud u Prijepolju nedavno doneo odluku o poništaju drugog po redu Aneksa ugovor o radu kojim je Slavojka Planić ponovo smenjena sa radnog mesta glavne sestre, što će, ako Apelacioni sud posle žalbe Zdravstvenog centra potvrdi odluku, izazvati nove ogromne troškove .

O svemu sam obaveštavao direktora Božovića ali i državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, Mirsada Đerleka. Božović se nije osvrtao na te ukaze dok je Đerlek rekao da će obavestiti ministra, niko nije reagovao. Koga je briga za te novce, to nisu njihove pare, a mogli smo kupiti neki aparat, uložiti taj novac u neku zdravstvenu opremu, to nije mali novac. Sprega SNS je očita, ta stanka je postavila dr Drobnjaka za vd direktora bolnice pa onda za vd direktora Zdravsvenog centra Prijepolje, Miloš Božović koji je takođe SNS kadar ga pazi i čuva, jer je Zdravstveni centar Užice i dalje nadležan za sve što se dešava ovde. Sama činjenica da je Drobnjak četiri godine vd direktora, govori dovoljno jer to nije po zakonu ali se zakoni ne poštuju i ne primenjuju jer je SNS iznad zakona. Kada sam na sednici Skupštine u Prijepolju, posle imenovanja dr Drobnjaka za direktora zdravsvenog centra, ukazao da je to sramno za opštinu jer je taj čovek osuđen za mobing, predsednik opštine je izašao za govornicu i čestitao Drobnjaku na imenovanju, jer je tobož, to što je osuđen za mobing nebitno. Da je pravde i zakona taj čovek ne bi mogao biti rukovodilac ni voznog parka a ne Zdravstvenog centra”, kazao je za naš portal dr Sadović.

Sa druge strane direktor Zdravstvenog centra Užice dr Miloš Božović kaže da je tačno da je sve odluke i žalbe potpisivao te da je upoznat sa svime što se dešava u prijepoljskoj bolnici. Iako, kako kaže, nije sudija, Božović i dalje postavlja pitanje odgovornost, pored činjenice da su sve presude protiv Zdravstvenog centra Užice donete i postale pravosnažne. 

Potpisivao sam odluke dr Drobnjaka, mesto glavne sestre nije zanimanje kao ni mesto načelnika odeljenja, direktor ima pravo da bira saradnike, pitanje je čija je odgovornost, ja nisam sudija. Znam da je dr Drobnjak osuđen za mobing ali to nije krivično delo. U Ministarstvu zdravlja imaju sve podatke, vrlo brzo će biti formirani organi. Doktor Drobnjak ju u poslednjih deset godina uradio ono što tamo niko nije”, rekao nam je Božović.

O kakvom se radu i doprinosima dr Drobnjaka radi, da li je u pitanju stručno ili stranačko delovanje, Božović nije pojasnio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare