nova žarišta korone
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Situacija u studentskom domu "Karaburma", nakon što je otkriveno da je troje studenata zaraženo, te da je još 20-ak u izolaciji, deluje "redovno". Studenti opušteno šetaju, uče u čitaonici, a iako su, kako su sami rekli, mere opreza u domu na visokom nivou, sama korona ih ne plaši, jer, kako kažu, mladi su i "neće ona na njih".

Novinari portala Nova.rs, nakon vesti da je u studentskom domu „Karaburma“ zaraženo troje studenata, te da je još 20-ak, koji su bili u kontaktu sa pozitivnim na koronavirus, izolovani i testirani, posetili su pomenuti dom kako bi se uverili kakve su mere na snazi, te kako je moguće da su se studenti zarazili.

Prvi utisak koji smo stekli jeste da dom deluje poluprazno. U dvorištu samog doma prisutno je bilo 10-ak osoba, koji su uglavnom čuli vest o zaraženima, te da je u dom „probila“ korona, ali niko nije znao nekog od zaraženih. Posvedočili su nam da sve deluje redovno, da se u domu primenjuju mere nošenja maski, redovnog čišćenja menze, čitaonica i liftova. Kažu i da su u obavezi da nose masku dok su u domu, ali da čim izađu, skidaju je, jer je vruće vreme i jednostavno im smeta.

Situacija u domu uobičajena Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Sve zavisi ko radi na portirnici, ali uglavnom, svi oni, čim nas vide da nemamo masku, odmah nas ‘smaraju’ da je stavimo, i opominju nas da je to obavezno“, rekao nam je jedan student.

Jedini strah koji su neki studenti imali jeste da im se dom ne zatvori i da ne završe svi u karantinu.

„Došao sam sredinom maja, jedino što me plaši jeste da će zatvoriti dom i čitaonicu, ostalo je sve u redu. Što se korone tiče, ona uglavnom napada starije od 70 godina, i mislim da je sve to preuveličano. Mladi su ovde opušteni, tako da osim što moramo da nosimo masku, sve ostalo je kao i pre korone“, kaže jedan od prisutnih.

Sa druge strane, predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu rekao nam je da je čuo da su neke osobe zaražene, ali da među velikim brojem ljudi, koji kroz dom cirkulišu, to deluje normalno. Kaže i da je sve pod kontrolom, te da nema razloga za strah.

„Sve je pod kontrolom upravnika, čuli smo da je baš mali broj zaražen, ali svi su smešteni u karantinu u Domu ‘Lola’, koji su bili u kontaktu sa tim dečkom, i čeka se potvrda. Situacija ovde je na zavidnom nivou, čisti se redovno, u domu nosimo svi maske, u menzi ili čitaonici, liftovi se takođe održavaju, poštuju se pravila i oni su mogli da se zaraze bilo gde, a ne samo u domu“, rekao nam je ovaj studentski predstavnik.

Nakon što smo popričali sa studentima koji su se nalazili ispred doma, sreli smo i upravnika doma „Karaburma“, koji nije bio raspoložen za razgovor, i koji nam je ljubazno rekao da ne može ništa da priča bez odobrenja Studentskog centra.

U međuvremenu, stiglo je saopštenje ustanove „Studentski centar“, u kome su rekli da su potvrđena tri  slučajeva zaraze koronavirusom.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare