Novo žarište: Korona ušla u studentske domove u Beogradu

Društvo 08. jun. 202013:24 > 13:3635 komentara
Podeli:
Foto:EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Koronavirus je ušao u studentske domove u Beogradu, potvrđeno je za Nova.rs u Studentskoj poliklinici. Epidemiolog te klinike Mila Paunić naglašava da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom.

„Izolaciju obolelih studenata i kontakata, rešili smo ad hoc, uz pomoć ustanove Studentski centar, koja je pronašla prostor za izolaciju. Veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, koji su u izolaciji“, kaže za Nova.rs dr Paunić.

„Sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere. Domovi su, međutim, gusto naseljeni kolektivi, mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male, i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi, i mi radimo sve da se to ne desi“, naglašava dr Paunić.

Podsećamo, juče su registrovane 82 osobe zaražene koronavirusom, dok je u subotu taj broj iznosio 74 novozaražena.

U petak je najveći broj novih slučajeva koronavirusa, 22 od 96, registrovan je u Beogradu, a prestonica je sve vreme na čelu po broju zaraženih.

Prema jučerašnjem preseku, Beograd je imao 29 novozaraženih, a u subotu -18 slučajeva.

Promena kriterijuma za testiranje

Epidemiolog u penziji Zoran Radovanović, na naše pitanje o potencijalnim novim žarištima u Srbiji, uputio nas je na članove Kriznog štaba.

Zoran Radovanović / Foto: N1

 

Njega, međutim, brine to što je Krizni štab, kako kaže, promenio kriterijume i sada ponovo testira samo one sa visokom temperaturom i ostalim očiglednim simptomima bolesti Kovid-19, što, prema njegovim rečima, znači da smo se vratili na stroge kriterijume iz marta meseca, kada nije bilo dovoljno testova.

„Uz to, prema mojim saznanjima, odustalo se od testiranja kontakata zaraženih, što je opasno jer se tako zatvaraju „oči i uši“ epidmiolozima, kada je reč o širenju zaraze“, rekao je za Nova.rs epidemiolog Zoran Radovanović.

Radovanović je ranije za Jutarnji.hr izjavio da su se pojavila nova žarišta.

„U dva studentska doma gde su se javili oboleli to su nova žarišta, isto u sportskom centru gde je obolelo nekoliko sportista, to je novo žarište u radnim pogonima, sve su to nova žarišta, ako ih nazivamo ‘džepovima’, smanjujemo verbalno značaj, ali u suštini ne menjamo ništa, čak bolje da budemo iskreni i krstimo to pravim imenom“, kaže Radovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar