Foto: NOVA S

Epidemilog Predrag Kon rekao je da nije isključeno da se drugi talas virusa vrati i to jako intenzivno i ukazao na nova žarišta u Srbiji. On je potvrdio da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

Kon je za televiziju Prva kazao da su ljudi bili diciplinovani dok su bile restriktivne mere, a sada je sve do pitanja našeg odnosa.

„Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa decom i direktog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla“, rekao je on.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi, o čemu je Nova.rs već izvestila. 

„Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. Mi sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje“, pojasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, to što su mere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

„Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram“, kazao je on.

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da se dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

„Ako ste starija osoba i morate da diete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar“, zaključio je Kon.

Posle Vranja, u kojem epidemija korona virusa još tinja, broj obolelih počeo je da raste u Novom Pazaru i Tutinu, gde je, za poslednjih 5-6 dana, otkriveno oko 30 novih slučajeva zaraze.

Narod voli da se ljubi

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić kaže da je krivac za skok novih obolelih prisnost među narodom, koji pri pozdravu, osim rukovanja, voli i da se grli i ljubi, a čemu je doprinelo popuštanje, odnosno ukidanje mera.

„Imamo blagi skok zato što su popuštene mere, a narod je ovde veoma prisan i ima običaj da se prilikom pozdrava, osim rukovanja, i grli i ljubi. U Novom Pazaru imamo zaraženih 5-7 osoba, i njihovih 4-6 porodičnih kontaka. Dakle, imamo više od 20 novih zaraženih za poslednjih 5-6 dana. Ovde je situacija takva da u jednoj sobi zaražena osoba živi sa majkom, ocem, bratom, sestrom, unucima… pa se dešava da iz jednog kontakta imamo još od 4 do 6 inficiranih“, objašnjava Spahić za Telegraf.rs.

Istovremeno je u Tutinu korona potvrđena kod tri osobe i deset njihovih kontakata, tako da je kupno 30-ak novih obolelih u Novom Pazaru i Tutinu.

Spahić navodi da su oni pronašli sve kontakte i izolovali ih, a da svi novi oboleli ili nemaju simptome bolesti, ili imaju blagu kliničku sliku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare