Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nisam ni bila svesna koliko sam bila loše, priča za Nova.rs Katarina Ivanović, koja je u osmom mesecu, a trenutno se nalazi u delu Ginekološko-akušerske klinike "Dragiša Mišović", gde su smeštene trudnice pozitivne na koronavirus. Katarina se zahvaljujući medicinskoj pomoći koju je dobila u ovoj bolnici sada oseća dobro i očekuje skori povratak kući.

KBC „Dragiša Mišović“ je nakon prvog pika epidemije koronavirusa u Srbiji izašao iz sistema kovid bolnica, pa je tako i situacija na ginekološko-akušerskoj klinici ove bolnice sada identična kao i u drugim porodilištima u Srbiji.

Jedan deo porodilišta, koji je namenjen zdravim trudicama funkcioniše na isti način kao i pre epidemije, dok se trudnice i porodilje koji imaju test pozitivan na koronavirus ili postoji sumnja da su obolele, odvajaju u poseban deo.

One, kako nam objašnjavaju u porodilištu, prolaze identične preglede kao i ostale trudnice, samo što se kod njih rade i dodatni u zavisnosti od procene specijalista.

Dok se ekipa Nova.rs nalazila u delu porodilišta u kome se nalaze kovid pozitivne trudnice i porodilje, u toku je bio porođaj jedne kovid pozitivne trudnice. Za to vreme, na odeljenju su bile četiri kovid pozitivne pacijentkinje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Da bismo mogli da uđemo na odeljenje na kom su smeštene kovid pozitivne pacijentkinje morali smo da obučemo kompletnu zaštitnu opremu –  mantil, rukavice, kapu, kaljače i vizir masku.

Kako je pod zaštitnom opremom uverili smo se i sami, iako je danas temperatura bila dosta niža nego prošlih dana. Već nakon petnaest minuta počeli smo da se znojimo, kretanje je otežano, a nakon skidanja opreme, imali smo tragove od vizira po licu.

Sestra koja radi na odeljenju objašnjava da je rad pod punom opremom otežan, ali da ništa nije teško za nekog ko voli svoj posao.

Na kovid odeljenju upoznali smo trudnicu Katarinu Ivković koja je u ovoj bolnici izlečena od korone, sada joj je test negativan i očekuje da bude puštena kući.

„Nisam ni bila svesna u kakvom sam stanju. Tek danas shvatam kako sam se osećala i koliko sam bila loše“, priča Katarina koja je u osmom mesecu trudnoće.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Objašnjava da su joj se prvi simptomi pojavili pre nešto više od dve nedelje, nakon čega je odlučila da se testira. Posle toga stanje je počelo da joj se pogoršava i morala je u bolnicu.

Deo njene terapija bio je lek aluvia, koji se pre epidemije koronavirsa koristio prvenstveno kod HIV pozitivnih pacijenata.

Nakon dobijene prve terapije stanje joj se ubrzo poboljšalo.

Priča za Nova.rs da je i beba dobro, što je sada za nju najvažnije. Za sve je, kako kaže, neizmerno zahvalna osoblju bolnice.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare