Pompezno najavljena gradnja metroa na Makišu počela je pre nekoliko dana, iako još uvek nisu bili zvaničnici da "osveštaju" najbitniji projekat u Beogradu. Ekipa našeg portala posetila je gradilište gde će krenuti prva trasa metroa i zatekli nekoliko radnika koji su izbacivali šut i betonirali, ali nisu baš bili spremni da razgovaraju sa nama. Oni koji su se usudili da razgovaraju sa nama kao da se pravdaju i objašnjavaju da "oni samo rade, a da drugi odlučuju i "kroje njihovu sudbinu".

Pre nekoliko dana na Makiško polje stigle su prve mašine, koje su simbolično otpočele gradnju projekta koji Beograđani sa nestrpljenjem čekaju od dolaska komunista na vlast 1945. godine. Mnogi su obećavali, neki prodavali karte za nepostojeći metro, a sada su zvanično prve lopate i bageri iskopali zemlju za beogradski metro.

Dugo je osporavana trasa izabrana za prve dve linije metroa, ali se vlast nije mnogo obazirala, već je nastavila da kopa zemlju i upotrebljava pomenute bagere. Nije prvi put da se pokrenu bageri i najave veliki projekti, pa na kraju ostane ledina i razočaranje građana. Upravo iz tog razloga naša ekipa posetila je makiško polje kako bismo videli da li su radovi u toku, ima li radnika i na kraju da li je stvarno realno očekivati da će svi Beograđani imati metro u narednih 10 godina.

Na gradilištu gde će krenuti prva linija metroa zatekli smo nekoliko radnika, koji nisu bili previše raspoloženi da nam daju izjavu. Poželeli smo im srećan rad po kišnom danu, dobili hvala i više od toga nisu bili spremni da idu.

Naše kamere zabeležile su da su na terenu firme „Milenijum tim“ i „Mostogradnja“, koji su podizvođači na ovom projektu. Takođe, mogli smo da vidimo da su radovi podeljeni u dve grupe: jedna, koja se nalazi sa leve strane kada se uđe na Makiš, na kojoj bageri prebacuju šut sa jedne na drugu stranu. Blatnjav i nepristupačan teren nisu nam omogućili da razgovaramo sa vozačem bagera, ali u skladu sa omertom izvođača radova, ne bismo ni dobili mnogo informacija.

Beogradski metro gradiliste Makis Makisko polje
Beogradski metro gradilište u Makiškom polju Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jedan od ljudi koji su nadgledali radove, neljubazno nas je pitao odakle dolazimo i zašto se nismo najavili ranije. Da, dobro ste pročitali, izgleda da je potrebno tražiti posebnu dozvolu da biste posetili projekat od nacionalnog značaja, koji bi trebalo da služi interesu svih građana Beograda i Srbije.

Na naše pitanje kako je zadovoljan radovima, dobili smo kratan i odsečan odgovor.

Beogradski metro gradiliste Makis Makisko polje
Beogradski metro gradilište u Makiškom polju Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Naravno da sam zadovoljan, sve ide dobro. Mi smo iz Mostogradnje i sve ide kako treba“, nakon čega se okrenuo i otišao u suprotnu stranu.

Bilo je i radnika sa kojima smo razmenili nekoliko rečenica više u odnosu na gospodina koji misli da će metro biti privatna svojina pa da ne sme da se snima. Jedan od njih ljubazno je popričao sa nama:

„Stvarno nije teško za sada. Kao što vidite, izbacujemo šut, bageri rade. Za sada je sve u redu, ali tek je ovo početak. Nisam nezadovoljan uslovima, gledam svoja posla moj prijatelju i politika me ne zanima“, kazao je naš sagovornik koji nije želeo da kaže kako se zove.

Beogradski metro gradiliste Makis Makisko polje
Beogradski metro gradilište u Makiškom polju Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na naše pitanje kada se najavljuje svečano otvaranje, dobili smo nešto konkretniji odgovor.

„Spominje se da će to biti utorak, ali to je još uvek nezvanično. Nismo sigurni stvarno, ali nas to ni ne zanima. Politika nas ne zanima, mi živimo od ovoga. Oni dođu na pola sata, slikaju se i to je to. Mi ostajemo da radimo“, rekao je ljubazno jedan od radnika.

Beogradski metro gradiliste Makis Makisko polje
Beogradski metro gradilište u Makiškom polju Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Budući da nismo imali veliko razumevanje radnika koji rade na makiškom polju, povukli smo se sa utiskom da su mašine još uvek tu, nešto se gradi, ali ne možemo se oteti utisku da bi ipak mnogo više radnika moralo da radi projekat koji je okarakterisan da je od nacionalnog značaja.

Bonus video: Početak radova na izgradnji metroa u Makiškom polju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar