Več smo pisali o životnoj sudbini i problemu Anke Milenković (87), udovice arhitekte Dušana Milenkovića koji je projektovao neka od obeležja Beograda poput zgrade CK i Tašmajdana. Ona se 20 godina borila sa krovom koji prokišnjava i ruiniranim stanom na Novom Beogradu. Taman kada je bar deo njenih muka rešen i kada je krov saniran, desila se nova nevolja - zahtev da nadležnoj Vojnoj ustanovi koju je tužila zbog problema koji je trpila dve decenije isplati sudske troškove od 105.000 dinara. Baka Anka nema taj novac.

Sestričina baka Anke, Milica Petrović, obratila se Ministarstvu odbrane, kako bi se postupak obustavio.

„Posle 20 godina života u neuslovnom stanu zbog nečinjenja onih kojima je to bila obaveza (Vojna ustanova) mojoj tetki se potražuje 105.000 dinara. Ne želim da verujem da se ovakva stvar dešava. Moja tetka je tužila Vojnu ustanovu po jednom zakonu po kome su oni bili u obavezi da poprave krov. Zakon se promenio, krov je popravljen.

Moja tetka i nije obaveštena kad je postupak okončan, dobila je samo ovaj troškovnik. Tražiti od nje, koja poslednjih 20 godina vodi borbu sa vlagom i lošim uslovima života u stanu, bilo koji iznos je krajnje neljudski“, navodi se u obraćanju nadležnom Ministarstvu koji nam je prosledila sestričina baka Anke.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon dugogodišnje borbe i prebacivanja nadležnosti krov stana u Bulevaru Mihajla Pupina 141, na 16. spratu je saniran, ali je stan i dalje ruiniran i zahteva rekonstrukciju, a za baka Anku je to veliki izdatak.

„U septembru ove godine krov je u celoj površini popravljen nakon što je tender raspisao upravnik zgrade. Nadamo se da je za neko duže vreme problem rešen. Mojoj tetki tek predstoji borba za sanaciju unutrašnjosti stana koja nije bila obuhvaćena tenderom. Postavlja se pitanje – da li će upravnik  raspisati  novi teneder za sanaciju unutrašnjosti stana moje tetke, što je po zakonu u obavezi. Moram da napomenem da se zdravstveno stanje moje tetke pogoršalo“, apeluje i upozorava Milica.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, o baka Anki Milošević Nova.rs je prvi put pisala u julu, kada smo apelovali da se reši problem sa kojim se bezuspešno predugo borila. Zajedno sa svojim sada pokojnim suprugom, ona se obraćala svim institucijama, ali sanaciju krova i prokišnjavanje koje joj je uništilo stan i nateralo je da živi okružena najlonom i kofama, nije imao ko da reši.

Mesec dana kasnije stvar se konačno pomerila sa mrtve tačke, pa je problem koji je trajao dve decenije ekspresno rešen. Kako nam je objasnila baka Anka, krov koji prokišnjava na kraju nije bio posao za Vojsku, koja je prvobitno bila zadužena za održavanje zgrade, već je trebalo da ga reši upravnik zgrade, ili kako ga ona u starom dobrom maniru zove – predsednik kućnog saveta.

„Za tri dana je rešeno sve. Evo, ja na svakih pola sata idem gore i ne mogu da se načudim. Data nam je garancija od pet godina“, rekla nam je tada zadovoljna baka Anka, ne sluteći da će je zadesiti novi problem.

Nova.rs se takođe obratila Ministarstvu odbrane sa molbom da se pozabavi slučejem baka Anke i izađe joj u susret, jer za nju je brojka od 105.000 dinara nedostižna. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Ipak, nadamo se da će biti sluha i za rešavanje ovog novog problema i potraživanja koje baka Anka ne može finasijski da izdrži.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Želimo joj da konačno renovira stan i da on bude pravo mesto za udoban život i čuvanje uspomene na njenog supruga, koji je zadužio Beograd. Na sam pomen čoveka sa kojim je provela 62 godine u braku Anka nije mogla, niti je želela da sakrije emocije.

„Ne bih htela da mešam njega, zato što je on takav čovek bio. Toliko je dao Beogradu da je to priča za sebe… Bio je izuzetan čovek, voleo je Beograd“, rekla nam je ranije kroz suze, pokazujući članke o njenom suprugu koje još čuva.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare