U novinama "Nova", u četvrtak, pročitajte kako se sa nestancima struje i kolapsom energetskog sistema bore stanovnici najugroženijih mesta u Srbiji u tekstu "Četiri dana mrznemo se u mraku, bacamo sve iz zamrzivača".

„Šta bi bilo da živimo na 1.000 metara nadmorske visine, pa mi ne bismo nikad imali struju“, kaže meštanka iz sela Bastav kod Osečine. U ariljskom selu Virovo su 100 sati bez struje, deca uče pored sveća, a svakodnevno prosipaju mleko koje pomuzu.

Beograd je ponovo bio među najzagađenijim gradovima na svetu, a ni u ostatku Srbije situacija nije bolja. Po procenama sagovornika „Nove“ život građana Srbije, zbog lošeg kvaliteta vazduha, kraći je za 1,3 godine.

Ono što zabrinjava je činjenica da se, sa svakim otvaranjem nove merne stanice za kvalitet vazduha u Srbiji, menja i lista najzagađenmijih mesta, pa je tako Novi Pazar smatran za „zeleni“ grad, dok tamo nije otvorena merna stanica, posle čega se našao na listi zagađenih gradova.

„Nova“ saznaje da bi Srbiju u susednoj Hrvatskoj trebalo da predstavlja Jelena Milić kao nova ambasadorka. Poslednjiih godina podržavala je aktuelnu vlast, a kritikovala je opoziciju i građanske aktiviste.

„Dodik samo galami i samo pravi štetu“, kaže u razgovoru za „Novu“ Mladen Ivanić, bivši član Predsedništva BiH.

„Avanturistički i nepripremljen, Dodik je doveo do situacije koja vrlo lako može da eskalira do sukoba. Pravi se vrlo negativan ambijent koji može da dovede do ekonomskog kolapsa“, navodi Ivanić.

Na stanje u regionu nadovezuje se i rediteljka Jasmila Žbanić koja kaže da one koji vode BiH, Hrvatsku i Srbiju, samo sukobi održavaju na vlasti.

„Nova“ vas upoznaje sa Marijom Seočanin, šampionkom u oranju i pobednicom ovogodišnje „Srbobranske brazde“, koja se prijavila na takmičenje na nagovor dede koji je i naučio da ore.

BONUS VIDEO: Kako bi Vuk Karadžić danas izgovorio KONTINENT?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare