Nikola Nikodijević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Grad Beograd je pripremio dovoljno energenata za ovu grejnu sezonu, sistem je potpuno spreman i građani ne treba da brinu jer će stanovi biti topli, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

On je za RTS precizirao da se grejanje može pustiti kada prosečna dnevna temperatura bude ispod 12 stepeni, saopštio je Sekratrijat za informisanje grada Beograda.

„Ne smanjujemo temperaturu u stanovima, ona ostaje prema odluci Skupštine grada 20 stepeni, plus minus jedan stepen i grejaćemo dok god bude bilo potrebe. Mi pratimo vremensku prognozu i u stalnoj smo komunikaciji sa našim Hidrometeorološkim zavodom svake godine, a ove posebno jer je borba za energente u čitavom svetu, a istovremeno se borimo za što veću uštedu kada su u pitanju naši sistemi“, rekao je Nikodijević.

On je dodao da bi bilo dobro da se građani ponašaju racionalno, ali je i istakao da gradske vlasti neće dozvoliti da stanovi budu hladniji nego što su bili prethodnih godina jer bi to bilo opterećenje pre svega za EPS.

„Mi ćemo se kao Grad Beograd truditi da sačuvamo elektroenergetsku stabilnost čitave Srbije tako što će stanovi biti topli“, rekao je predsednik gradskog parlamenta.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić počeo sa nabavkom energenata kada niko o tome nije ni pričao.

„Zato mi imamo dovoljno zaliha i u Banatskom dvoru, i u Mađarskoj, a JKP „Beogradske elektrane“ su sklopile ugovor sa Srbijagasom što znači da mi imamo zagarantovanu količinu gasa. U slučaju da ne bude redovna isporuka gasa, što je malo verovatno, mi smo kao odgovorni ljudi spremili i alternativu, to je mazut. U ovom trenutku imamo 37.000 tona mazuta što je iznad zakonskog minimuma“, naveo je Nikodijević.

On je objasnio da funkcionalne probe služe da vidimo da li je sistem spreman za grejnu sezonu i odnose se na ispitivanje pumpi, kotlova, a krajnji korisnici, građani tada nemaju toplu vodu u radijatorima.

„Probe su počele juče na opštinama Čukarica i Mladenovac i u tom delu grada nije bilo problema. Danas je na redu Novi Beograd, opština sa zaista velikim brojem korisnika, a onda nastavljamo dalje i očekujemo da se ove probe završe do petka, subote“, rekao je Nikodijević.

Govoreći o radovima u Bulevaru despota Stefana Nikodijević je rekao da je rebalansom budžeta Grada izdvojeno dodatnih 900 miliona dinara za asfaltiranje ulica.

„Ukupno je za ovu i narednu godinu izdvojeno 4,2 milijarde dinara za asfaltiranje, rekonstrukciju i sanaciju ulica u našem gradu. Trudimo se da se ne radi preko dana kada je najgušća frekvencija saobraćaja. Radovi se izvode u tri smene, a tamo gde ima veliki broj stanovnika trudimo se da treću smenu završimo do 22 časa kako građane ne bi uznemiravali tokom noći. Vodimo računa o tome da se radi u periodima kada je manja frekvencija saobraćaja upravo zbog toga da ne bi stvarali dodatne gužve“, rekao je predsednik gradske skupštine.

On je dodao da je neophodno da se radi na rekonstrukciji beogradskih ulica.

„Imamo plan i program za sanaciju i rekonstrukciju gradskih ulica i ono što je najhitnije to će biti i urađeno jer Beograđani zaista zaslužuju bolje ulice“, zaključio je Nikodijević.

Bonus video: Kako će izgledati grejanje iz toplane ove sezone: Da li ćemo se smrzavati ove zime?

Komentari

Svi komentari (0)