Foto: Shutterstock

Da biste ukinuli sistem centralnog, odnosno daljinskog grejanja potrebno je uložite mnogo vremena, energije, živaca i novca, ali ponekad ni to neće biti dovoljno. Jednostavno, sistem je napravljen da se teško menja, ali predstavićemo vam način na koji je jedino moguće da daljinsko grejanje zameniti nekim drugim.

Zbog nadolazeće zime, koja će prema najavama zvaničnika biti jedna od hladnijih i težih od Drugog svetskog rata, građani sve ćešće razmišljaju kako da obezbede što sigurniji sistem grejanja u svojim stanovima.

Zbog sveopšte situacije oko rata u Ukrajini, te najavljene štednje, potrošači koji godinama nisu zadovoljni centralnim grejanjem traže alternative kako bi ga zamenili nekim drugim. Nikada ovakav način zagrevanja stanova nije bio favorit građanima, budući da se kroz infostan plaća cele godine, a zimi se neretko dešavaju iznenađenja u vidu mlakih radijatora.

Oni odlučniji, koji reše da se preorijentišu na druge načine grejanja doživeću pravu birokratsku zavrzlamu, budući da je put do ukidanja centralnog grejanja gotovo nemoguć. Najpre, da biste ukinuli daljinsko grejanje morate da dobijete saglasnost dve trećine stanara u zgradi, a u pojedinim zgradama taj broj je i veći.

Energetski stručnjak Miloš Zdravković kaže za „Novu“ da je ovo pitanje koje zanima mnoge Beograđane, te da je sam pokušavao da to uradi, ali da je praktično u pitanju „nemoguća misija“.

„Procedure ukidanja centralnog grejanja su preteške, praktično je nemoguće ukinuti ga. Verujte mi, već 10 godina i sam želim da ga ukinem, ali nikako da uspem. Pre svega, potrebna vam je saglasnost stanara zgrade da možete da ukinete centralno grejanje, nakon toga plaćate elaborate i na kraju treba da garantujete ostalim stanarima da neće imati nikakve komplikacije u stanovima. U suprotnom, vi snosite troškove“, priča Zdravković za naš portal.

On je naglasio da je ceo sistem izuzetno složen, zbog čega se potrošači neretko odlučuju da ostanu u sistemu daljinskog grejanje, iako donosi brojne komplikacije.

„Ljudi nemaju previše izbora. U toj zgradi je dovoljno da se pojavi samo jedan čovek koji će biti protiv vaše ideje, pa da cela priča padne u vodu. Nažalost, zbog toga građani koriste i dalje koriste loš sistem centralnog grejanja, koji plaćaju cele godine, a u zimskim danima se dogrevaju na druge načine“, zaključuje stručnjak.

Ukoliko hipotetički uspete da dobijete saglasnost svih stanara, uz taj papir koji dobijate od svojih komšija, potrebno je popunite Zahtev za isključenje stambenog objekta sa sistema daljinskog grejanja, te sve dostavite Beogradskim elektranama.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zatim, dostavlja se i dokaz o vlasništvu nad nekretninom, a to je kupoprodajni ugovor ili slično, kao i dokaz o izmirenom poslednjem računu ’Infostana“.

Tu troškovima nije kraj jer ćete morati da platite troškove isključenja i da dostavite dokaz o uplati, nakon čega terenske ekipe izlaze na teren. Kada je reč o konkretnoj ceni za troškove, to nije moguće unapred proceniti budući da se ona obračunava pojedinačno za svaki objekat.

Ukoliko se vlasnik stana u jednom trenutku predomisli i želi ponovo da se priključi na sistem centralnog grejanja, i to je moguće. Ponovo se podnosi zahtev Toplani, a procedura je znatno brža.

Bonus video: Kako će izgledati grejanje iz toplane ove sezone: Da li ćemo se smrzavati ove zime?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar