vuk karadžić
Foto:Profimedia/Wikipedia

Đaci osmog razreda danas su na maloj maturi polagali srpski jezik. Po svemu sudeći, nije daleko taj dan kad srpske đake neće imati ko da ih uči maternjem jeziku i pregleda njihove zadatke. Naime, iz godine u godinu, opada interesovanje za studije srpskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu.

Duplo je više slobodnih mesta nego budućih brucoša koji žele da studiraju srpski jezik.

Naime, na beogradskom Filološkom fakultetu grupa 01 – srpski jezik i književnost, prima ukupno 100 studenata, a prijavilo se njih 47.

Za budžetske studente ima čak 85 slobodnih mesta, tako da će svi koji su se prijavili moći da se školuju o trošku države. Preostaje još 15 mesta za samofinansirajuće studente.

Ovaj trend, na veliku žalost, nije novost i traje godinama. Dekanka Filološkog fakulteta Iva Draškić uizjavi za novu kaže da je situacija ove godine čak i nešto bolja nego prošle.

Prošle godine su do indeksa mogli da stignu i oni koji na nekom od testova nisu osvojili ni jedan jedini bod.

„Za nas ovo nije iznenađenje. Da bi se situacija popravila potrebna je pomoć države i bolji uslovi rada, veće plate za nastavnike“, kaže dekanka Filološkog fakulteta.

Dok interesovanje za studije srpskog jezika umire i postoji opasnost da u školama više nema ko da ga predaje, popularnost kineskog i skandinavskih jezika je u punoj brzini.

„Mladi su shvatili od čega može da se živi“, konstatuje naša sagovornica.

Bonus video: Top 6 srednjih škola posle kojih je posao zagarantovan

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare