Meštani Lukavca blokirali su danas put Valjevo - Lajkovac zbog najave istraživanja litijuma kompanije "Evrolitijum" u ovom kraju. U ovom mestu trenutno su dve aktivne bušotine, kaže nam Dragan iz Lukavca, i dodaje da je do sada bilo još četiri gde se kopalo.

„Prve bušotine su se pojavile još pre 15 godina, samo što tada niko nije znao šta je to“, dodaje nam Dragan.

Nedaleko od mesta okupljanja, naša ekipa je prolaskom kroz selo zatekla i tri policijske marice sa policajcima unutra i jednim policijskim automobilom parkiranim u jednoj sporednoj ulici nedaleko od mesta okupljanja.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna meštanka koja je u tom trenutku prolazila navela nam je da se „policija uvek pojavi kada se dogovoraju preko jedne društvene mreže i da dođu i pre samih meštana“. Meštani u znak protesta planiraju da blokiraju put Valjevo – Lajkovac. Na „terenu“ je i aktivitskinja i glumica Bojana Novaković:

Bojana Novaković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Moja poruka je da poljoprivredna inspektorka mora svoj posao da shvati ozbiljno. Da zabrani pripremu za bušotine na zemljištu koje nije prenamnjeno i koje je i dalje poljoprivredno. Ne mogu dva čoveka koja primaju novac od kompanije da budu odgovorna za zdravlje celog kraja“, rekla je za Nova.rs Novaković.

Ćuta: Blokiraćemo Gazelu

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Firma Eurolitijum i dalje nastavlja sa trovanjem zemlje na području Lukavca, na mestu gde su zaboli sonde ljudi su ostali bez vode koja je zatrovana borom. Sud je zabranio i presudio da je Eurolitijumu na tom području zabranjeno da vrši istražne radnje, a onda su se setili da to isto rade na razmaku od manje od 500 metara. Nije im malo što su zatrovali vodu Cvetku Jovanoviću, pa se sada pomerili za 500 metara da zagade drugo. U kojoj to zemlji je dozvoljeno da se ljudima truje voda?“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je onda dodao: „Blokiraćemo i Gazelu ako se nastavi ovako“.

BONUS VIDEO: Među nama u selu Lukavac: Litijum na vidiku, meštani kažu STOP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare