Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Bakar i zlato su sirovine koje se najviše istražuju u Srbiji, a među njima su i srebro, olovo, cink i krečnjak. Najveći broj istražnih lokacija gde se neke od pomenutih sirovina i istražuju ima Opština Bor za razliku od Vojvodine gde uopšte nemamo istražne lokacije.

U Srbiji trenutno ima skoro 180 lokacija gde se istražuju različite sirovine, pokazuju podaci Ministarstva rudarstva i energetike kada se pogleda broj izdatih rešenja. Dok na području Vojvodine nema istražnih lokacija na istoku Srbije ih ima najviše, ali ne zaostaje ni jugoistok, jugozapad i zapad Srbije. Na teritoriji Grada Beograda istražuje se samo na dve lokacije.

Dok se na ovim lokacijama najviše istražuju zlato i bakar, sirovine poput litijuma,bora istražuju se na samo osam lokacija, dok se na malom broju istražnih lokaliteta traga i za molibdenom, natrijumom, stroncijumom, volframom, antimonom i sijenitom.

Istražni lokaliteti često obuhvataju teritoriju koja se prostire na dve ili nekad često i tri opštine, a u Srbiji ih je trenutno 177.

Međutim, kada se pogleda koliko neka opština ima na svojoj teritoriji lokaliteta ili deo istražnih lokacija, onda je tu suvereni „šampion“ – Bor. Naime, borska opština ima 25 istražnih lokacija ili delova lokaliteta na svojoj teritoriji.

I ostali „lideri“ u istraživanjima su na istoku naše zemlje poput Majdanpeka, Zaječara, Kučeva i Žagubice sa po 11 lokacija ili njihovih delova, zatim Boljevca koji ima četiri, Petrovca na Mlavi sa tri i po dve lokacije imaju Negotin i Golubac.

Kada se pogleda malo južnije, ni tamo ne manjka istražnih lokacija, pa tako Bosilegrad ima osam lokaliteta, Bela Palanka četiri, Trgovište tri, Dimitrovgrad dve, Surdulica dve, Pirot dve.

Na području Kuršumlije ima devet istražnih lokaliteta, te šest kod Prokuplja, tri kod Leskovca, četiri kod Medveđe, dok Trstenik ima jednu.

Na teritoriji Kraljeva nalazi se sedam lokacija ili njihovih delova, a Novi Pazar, Požega i Raška imaju po šest. Opština Mionica ima četiri lokaliteta, dok po dve lokacije imaju Čačak, Arilje, Ivanjica, Kruševac, Prijepolje i Lučani.

Opština Gornji Milanovac ima osam lokaliteta, Krupanj ima sedam, Loznica šest, dok na teritoriji Osečine i Ljubovije ima po pet lokaliteta. Valjevo, Kosjerić i Mali Zvornik imaju po četiri lokacije ili delova istih, dok Rekovac ima dve.

Kada se pogledaju opštine gde se najviše istražuje kao što je Bor, onda možemo da vidimo da se tamo najviše traga za zlatom i bakrom, a nešto manje se istražuje srebro, olovo, cink, gvožđe, molibden.

Isto važi i za opštine Majdanpek i Zaječar, gde istraživanje zlata i bakra ima primat. U Zaječaru se samo na jednoj lokaciji traga za vatrostalnom i keramičarskom glinom, sve ostalo su lokaliteti za istraživanje zlata i bakra.

U Kučevu primat u istraživanjima svakako imaju zlato i bakar, ali se dosta traga i za krečnjakom, kvarcnim peskom i šljunkom. U Žagubici se najviše traga za zlatom, a onda za bakrom i drugim sirovinama, dok se samo na jednoj lokaciji traga za krečnjakom.

U Bosilegradu se podjednako traga za zlatom, bakrom, srebrom, olovom, cinkom i molibdenom, dok se u Kuršumliji najviše istražuju plemeniti i obojeni metali, a za zlatom, bakrom, krečnjakom se traga u nešto manjem obimu.

Kod Prokuplja najviše se traga za dolomitskim mermerom, zatim opekarskom glinom, te pegamitom, bakrom i zlatom.

Na području Kraljeva se gotovo podjednako traga za raznim sirovinama od litijuma i bora, pa do andezita, bakra i pratećih metala, meremera, zlata, krečnjaka, magnezita i borata.

Kada se pogleda još jedna lokacija gde se najviše istražuje poput Gornjeg Milanovca, onda možemo videti da se u ovoj opštini najviše traga za andezitom, pa tek onda za zlatom, srebrom, bakrom, gvožđem, olovom, cinkom, ali i borom i litijumom.

U gornjomilanovačkoj opštini se istažuju još i plemeniti i obojeni metali i dolomit.

Bonus video: Protest u Boru

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare