Nova.rs je danas bila u Lukavcu, selu koje će - ako se nastavi sa radovima firme "Eurolitijum" - uskoro postati nove Nedeljice. "Rio Tinto" i dalje nije napustio Srbiju, a njegov naslednik se već nazire - to se vidi iz priča meštana, ponajviše Cvetka i Branka, koji su razgovorali sa našim reporterima.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog istražnih radnji kompanije „Eurolitijum“, Cvetko Jovanović iz sela Lukavac pio je godinu i po dana otrovanu vodu što je prouzrokovalo zdravstvene probleme, a pravo stanje stvari znaće se tek kada budu gotove analize njegove krvi i urina.

„Kada vodu naspete u kofu, ona je ujutru crvena, ovo nije ni za zalivanje bašte, ni za tehničku upotrebu. Muka moja, niko da pomogne, ni taj prokleti ‘Eurolitijum’, ni Rio Tinto, ali ako čoveku napravite štetu, koja ste vi to kompanija da nam ne dovedete vodu. Ako nemate sredstava, doterajte nam cisternu vode, da porodica ima vodu, 21. vek je, a vi pričate o električnim automobilima, a vodu nemam da pijem, bre!“, navodi Cvetković.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On ističe da je vodu pio godinu i po dana, ne znajući da je opasna.

„Godinu i po dana sam pio tu vodu, a sa nisam znao – voda je crvena. Shvatate li da se deca nisu kupala. Ja sam prva žrtva Eurolitijuma, na 13 kuća imamo 10 bušotina – koja je naša perspektiva, gde ćemo mi? Jednom čoveku je od njih izgoreo usev, oni su mu to nešto plaćali“ kaže Jovanović i dodaje da je Hemijsko-metalurški fakultet izrvšio analizu, koja je pokazala da u „vodi nema šta nema“.

„Ima stroncijuma, bora najviše, ima arsena“, rekao je on.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jovanović i njegova porodica prinuđeni su da vodu za piće dovlače na bicikli.

„Vodu donosim u balonima na bicikli, kada je za piće, i ja kažem da ako taj litijum ima moć, onda imate i novac, gde je voda. Ponašaju se kao da mogu da nas biju i gaze, u kojoj mi državi živimo. Rradio sam u Krušiku, da je sreće da me je tad pogodila raketa kada kada su bombardovali“, ističe Jovanović.

Laboratorijske analize pokazale su da je bor u vodi bio prisutan 15 do 20 puta više od dozvoljenog.

Jovanović kaže da su zdravstvene tegobe već primetne, poput crvenila na koži.

„Da mi je dobro – nije. Po koži mi je sve poizlazilo, dao sam krv i urin na analizu, sad čekam to“, naveo je on. Podzemne vode nastale kao posledica iskopavanja bušotina izazvale su oštećenja na kući Jovanovića. Pored Cvetkove kuće gradi se brza saobraćajnica, a tokom radova mehanizacije došlo je do fizičkih oštećenja na objektu u kom živi. On nam pokazuje i samu bušotinu koja mu je stvorila probleme, a koja se nalazi ispod same brze saobraćajnice.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Pogledajte da li ovde treba deca da budu, gledajte boju poda. I plafon mi je bio otišao, ne znam koliko su mi uzeli majstori. Ne daj Bože nikome, šta me je snašlo. Ja sada strepim, da li će ovo da se sruši, jer građevina kad se ruši, to se ne dešava polako“, kazao je on dok je našoj ekipi pokazivao sva oštećenja u kući.

Jovanović navodi da je on jedina „crna ovca“, s obzirom da nije prihvatio da uzme nikakav novac.

Eurolitijum bez odgovora

Jedna od parcela gde se nalazi bušotina nedaleko je od same ograde imanja Branka Arbajtera. Branko je u Lukavac došao 2014. godine, u nameri da se bavi proizvodnjom lešnika i borovnice. Tri godine kasnije je napravio zbog uzgoja arterski bunar na 120 metara, gde je radio kompletan hemijske analize i do 2020. nije imao problema.

Tada se bor povećao 10 puta, a natrijum i kalcijum se povećavaju tri puta.

Branko Arbajter Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Problem tih hemijskih elemenata je što oni utiču na prihranu biljke, što može u budućnosti da utiče na kvalitet i količinu ploda“, kaže nam ovaj poljoprivredni proizvođač.

Branko Arbajter Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Za radove kompanije saznaje 2021. godine, a već im se u septembru iste godine obratio i tražio da dokažu njihove bušotine ne utiču na kvalitet i količinu vode. Odgovore Eurolitijuma još nije dobio. Inače, Branko je 2021, posle sedam godina boravka u selu, prvi put doživeo da mu bunari presuše.

„Meni je problem prvo hemijska analiza vode, a onda i količina koja sam od 2017 do 2021. imao u količinama koje su zadovoljavale moju proizvodnju“, navodi nam Branko koji je u ovo selo došao iz Beograda kako bi se bavio poljoprivredom.

„Otimati jednoj zemlji mogućnost proizvodnje hrane u krizama koje slede, a samim tim vode i vazduha, to ne može da valja za jedno društvo“, poručuje on. Naš sagovornik o izjavama vlasti da je „litijum budućnost“ ne vidi u tome ništa pozitivno jer se i te priče vode, kako kaže, bez ikakvih argumenata.

Branko Arbajter Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Rudna renta od 3 posto apsolutno ne predstavlja nikakav prosperitet za ovu zemlju i ljude“, dodaje on i navodi da Srbija od poljoprivredne proizvodnje godišnje ima doprinos od 80 do 100 miliona evra. Potencijal ove države je samo u poljoprivredi i selu, ističe on.

„Država mora da reaguje na naš glas. Mi samo tražimo normalan život, vazduh i vodu“, poručio je naš sagovornik na kraju razgovora.

„Ni njima nije svejedno“

Govoreći o aktivnostima Eurolitijuma u ovom kraju, Branko ocenjuje da ni ovoj kompaniji nije svejedno.

„Mislim da i kod njih postoji strah i iz tog razloga nisu ni oni spremni da se odupiru buntu meštana“, izjavio je on. On je pozvao Eurolitijum da kaže ljudima šta radi i da pokaže dokumentaciju za svaku bušotinu.

„Mislim da su debelo svesni da ne rade baš sve po zakonu i normama i da osećaju gnev naroda, a mislim da su dosta oni odgovorni za taj gnev“, dodaje Branko.

***

BONUS VIDEO – Blokada puta Valjevo – Mionica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare