Foto: Privatna arhiva, Printscreen

Redovni profesor pravne medicine na Medicinskom i pravnom fakultetu u Beogradu dr Slobodan Savić, kritikovao je odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bivšeg člana Kriznog štaba dr Branislava Nestorovića odlikuje ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena.

„Posle svih besmislica koje je pričao o najsmešnijem virusu i njegovom slabljenju, kao i o tome da nošenje maski nije potrebno, već je čak i štetno, Branimir Nestorović (namerno ne pišem ni profesor ni doktor) upravo prima odlikovanje za veliki doprinos borbi protiv epidemije kovida-19“, napisao je dr Savić na svom fejsbuk profilu.

Povezane vesti:

Dodao je kako je „malo reći da je iznenađen i razočaran“.

Podsetio je na to da je on, sa još četvoro kolega u aprilu zatražio mišljenje Etičkog odbora Lekarske komore Srbije o tome da li je postupanje Nestorovića u skladu sa etičkim principima LKS.

“Smatramo da Etički odbor Lekarske komore Srbije treba da izrazi zabrinutost u vezi sa medijskim istupima prof. Nestorovića koji su, u etičkom smislu posmatrano, ispod nivoa koji je propisan Kodeksom medicinske etike Lekarske komore Srbije i drugim relevantnim etičkim načelima, deklaracijama i preporukama, kao i da ukaže na to da član LKS koji povredi Kodeks vrši povredu profesionalne dužnosti ili ugleda člana LKS, zbog koje podleže utvrđivanju disciplinske odgovornosti u skladu sa zakonom i aktima LKS”, navedeno je u saopštenju koje je u aprilu potpisalo pet stručnjaka.

Posle svih besmislica koje je pričao o najsmešnijem virusu i njegovom slabljenju, kao i o tome da nošenje maski nije…

Posted by Prof Slobodan Savić on Среда, 11. новембар 2020.

 

Među potpisnicima su bili Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Srđan Milovanović, vanredni profesor psihijatrije, Aleksandar N. Nešković, redovni profesor interne medicine, prim. dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije i Slobodan Savić, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

„Sada sam siguran da nikad nećemo dobiti mišljenje Etičkog odbora LKS“, zaključio je dr Savić.

Branimir Nestorović / Foto: Printscreen/TvPink

 

Krajem februara, kada je u Italiji epidemija koronavirusa bila u jeku, a u Srbiji se još uvek nije pojavio prvi slučaj koronavirsa, dečji pulmolog dr Nestorović obratio se javnosti šaljivim tonom:

Povezane vesti:

„Evo da kažem za žene… Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živ sad neće da ide tamo. Samo pripremite muževe za to mentalno.“

Kasnije je više puta pravdao svoj nastup, i davao izjave koje su bile oprečene onome što su govorili drugi članovi Kriznog štaba, a među kojima su bile i preporuke građanima da ne nose maske i da se zaraze koronavirusom.

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je zaslužne pojedince i institucije koji su se istakli tokom borbe na suzbijanju zarazne bolesti Kovid-19. Među njima je i dr Nestorović koji je dobio orden Karađorđeve zvezde drugog stepena.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare