Foto:N1, Beta/AP, Filip Krainčanić, EPA-EFE

Svetska zdravstvena organizacija je danas upozorila da koronavirus ima "pandemijski potencijal", budući da je čak 12 država zabeležilo prve slučajeve zaraženih za samo 48 sati, dok su u susednoj Hrvatskoj potvrđena dva nova slučaja zaraze. Zvaničnici u Srbiji za to vreme poručuju da nema mesta panici i pokušavaju da građane umire obraćajući im se šaljivim ili prekornim tonom.

Nestorović: Žene, slobodno idite u šoping

Načelnik pulmologije i alergologije u Tiršovoj prof. dr Branimir Nestorović u utorak se obratio se građanima posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, govoreći šaljivim tonom o koronavirusu. Tom prilikom je poručio ženama da slobodno idu u šoping u Italiju, samo da za to „pripreme muževe“

„Evo da kažem za žene… Estrogeni definitivno štite žene, one imaju blage oblike i ne umiru od ovog virusa. Dakle, žene, slobodno u šoping u Italiju, jer čujem da će tamo sada biti veliki popusti, zato što niko živ sad neće da ide tamo. Samo pripremite muževe za to mentalno“, rekao je Nestorović dodavši da se šali.

Nestorović je građane zamolio da žive svoj život jer će, kako je rekao, „svi dočekati april mesec“ kada će virus uginuti jer će sunce aktivirati vitamin D u organizmu, što će pomoći imunitetu.

„Ne mogu da verujem da se narod koji je preživeo sankcije, bombardovanje, svakojaka maltretiranja, uplašio najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva“, rekao je prof. Nestorović.

Vučić: Da nema koronavirusa imali bismo najveći BDP u istoriji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrivio je danas koronavirus što Srbija nije postigla najveći rast BDP-a u istoriji.

Vučić je tokom posete obnovljene osnovne škole u Gornjem Milanovcu naglasio da je Srbija u januara imala rast BDP-a od čak 6,5 odsto i dodao da nije bilo koronavirusa da bi naša zemlja ove godine imala najbolji rezultat po tom pitanju u svojoj istoriji.

Vučić: Ljudi se više plaše od koronavirusa nego od kuge i variole vere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i juče rekao da nikad nije video toliko straha kod ljudi, koji se više plaše od korone nego od kuge ili variole vere.

„Kada je kod nas bila variola vera nije bilo toliko straha, panike i laži nego što je danas za nešto što ima simptome slabije od gripa“, rekao je Vučić.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Podsetimo, variola vera se u Srbiji pojavila poslednji put 1972. go­di­ne, kad je predsednik Srbije imao dve godine. Poslednja epidemija kuge, koja je bila opasna po ljude, na našim prostorima je izbila pre oko 160 godina.

Vučić je juče pokazao i zabrinutost za ekonomske posledice koronavirusa. Nakon što se zakašljao za govornicom, osvrnuo se na dobacivanje pojedinih novinara rekavši da “koronavirus nije stigao u Srbiju”.

“Čak i u šali to nemojte govoriti. Nije stigao koronavirus, ovo je meni od lekova za pritisak, koji izazivaju kašalj. Kažem to zato što i takve stvari mogu da razore ekonomski sistem“, rekao je on.

Dačić: Ko će da mi potpiše listu ako se ne vratim iz Kine

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić trenutno boravi u poseti Kini, ali se pre odlaska premišljao da li da krene na put zbog mogućnosti da ugrozi svoju izbornu listu.

„Procedura raspisivanja izbora će početi 4. marta. Zamislite da ja budem u izolaciji, a nema ko da mi potpiše listu za učešće na izbore“, rekao je Dačić.

Na opasku voditeljke TV Prva da bi to onda ispalo da je u bojkotu, Dačić je kroz šalu da o tome treba da vodi računa.

Foto: TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ OGNJEN STEVANOVIC/ nr

Lideri opozicije koronavirus koriste da bi napravili neko poređenje sa nosiocima vlasti.

Tako je Vuk Jeremić kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića za neodgovorno obraćanje javnosti povodom širenja korona virusa, ali je to iskoristio i kao povod za optužbe na račun ministra zdravlja. 

„Virus je stigao na Balkan, u Hrvatsku i Makedoniju, a u Srbiju navodno nije. Verovatno je stao na granici, jer zna da ga tamo čeka smrt – i to Doktor Smrt. Naš ministar zdravlja Zlatibor Lončar, poznat je kao stručnjak za eliminaciju, ali ne virusa, nego ljudi“, rekao je Jeremić.

Lider pokreta dveri Boško Obradović iskoristio je koronavirus da izrazi svoje mišljenje o predsedniku Vučiću i izbornim uslovima u Srbiji. 

„Srbiju je još pre osam godina zahvatio koronAVirus lažnih izbora koji nam truje zdravlje i životnu sredinu u Srbiji“, rekao je Obradović.