Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je sve građane, a posebno one sa Rh negativnom krvlju, da dobrovoljno daju krv kako bi se popunile zalihe, pošto predstoji izvođenje operacija koje su otkazane zbog vanrednog stanja. To nam je bio povod da se zapitamo da li će dobrovoljni davaoci krvi biti testirani na koronavirus, odnosno da li će dobiti potvrdu da su negativni koju bi mogli da iskoriste ako putuju van zemlje.

Kako nam je rekla dr Milica Jovičić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije, od ranije je poznato, a pokazano je i tokom epidemija SARS-a i MERS-a, da se respiratorni virusi ne prenose transfuzijom krvi i komponenata krvi.

„To znači da ne postoji rizik od zaraze COVID-19 putem transfuzije krvi, i zbog toga se ni kod nas niti igde u svetu ne sprovodi testiranje davalaca krvi na koronavirus“, kaže dr Jovičić.

dr Milica Jovičić / Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naša sagovornica podseća da su na samom početku epidemije iz predostrožnosti uvedene dodatne mere selekcije davalaca krvi.

Pročitajte još:

„Odlažemo na 28 dana uzimanje krvi davalaca koji su putovali izvan Srbije, odbijamo davaoce sa simptomima respiratornih infekcija, kao i one koji su bili u kontaktu sa osobama obolelim od Covida 19 ili bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju koronavirusom. Pored toga, pojačane su sve preporučene mere sprečavanja širenja infekcije, dakle obavezno je nošenje zaštitne opreme, dezinfekcija ruku, održavanje distance i drugo“, naglašava dr Milica Jovičić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare