Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Zbog ograničenog broja časova usled epidemije koronavirusa, neke osnovne škole su odlučile da 7. i 8. razredima u potpunosti ukinu nastavu fizičkog, a da drugim razredima nastavu iz ovih predmeta drže isključivo onlajn. Zbog epidemije koronavirusa, preporučeno je da se nastava fizičkog održava na otvorenom, uz poštovanje fizičke distance i izuzeće grupnih sportova. Mnogi roditelji ljuti su zbog toga što deca imaju sve manje fizičke aktivnosti, dok njihove škole u večernjim satima iznajmljuju fiskulturne sale za različite treninge.

Ministar prosvete Mladen Šarčević u kratkoj SMS prepisci za naš portal odgovara: „To je odobreno odlukama Kriznog štaba i dato na brigu Ministarstvu sporta“.

Nova.rs je po ko zna koji put bezuspešno pokušala da dođe do nekog od članova Kriznog štaba.

Sa druge strane, imunolog Nebojša Arsenijević ne slaže se sa ovakvim principom.

„Ako je opasno za decu, opasno je i za odrasle. Ako plate, onda nije opasno? Ne razumem. Ideja je da škole neki dinar zarade preko tih sala. Ne treba vam doktor za to, svako ko ima IQ 80 može to da zaključi“, kaže naš sagovornik.

Foto: Nemanja Jovanović

Naš sagovornik kaže da bi on, koliko god je to moguće, izbegao časove fizičkog u fiskulturnim salama. Napominje da sve zavisi od uslova, veličine sale, broja dece, ali i od sistema za ventilaciju i toga koliko se on redovno održava i čisti.

Arsenijević poručuje da deca što duže treba da borave na čistom vazduhu, tamo gde je mogućnost zaražavanja mala.

„Fizička aktivnost je višestruko korisna. Časovi fiskulture su sada krucijalni da ih oslobode tenzija. Koliko god se to može na nekom igralištu, ko god to može da napravi, neka napravi“, kaže imunolog.

Nebojša Arsenijević Foto: printscreen tv prva

Zanimala nas je i još jedna nelogučnost u merama koje se primenjuju – rijaliti programi se neometano snimaju u zatvorenom prostoru, a za noćne klubove još važe ograničenja.

„Rijaliti programi treba da se zabrane iz mentalno-higijenskih razloga, a ne iz epidemijskih“, kratko poručuje naš sagovornik.

Ipak, primećuje i razliku između noćnih klubova i snimaja rijaliti programa.

„Postoji i opcija da kažu – ili da slažu – da njima u tim rijaliti programima redovno rade testove i da tvrde da su oni tamo unutra bezbedni. U noćnim klubovima takve mere testiranja i predostrožnosti ne mogu da budu“, objašnjava Arsenijević.

Ali, Arsenijević naglašava da svaka nelogičnost u odlukama koje se donose sprovode pada u vodu pred nepoverenjem u Krizni štab.

„Što se mene tiče, ja sam davno izgubio poverenje u Krizni štab. Ima čitav niz tih nelogičnosti, sada može, pa odjednom ne može. Kada nešto objašnjavate, morate dati logičku strukturu toga što ste odobrili ili što niste odobrili, ne možete samo tako da nudite objašnjenje. Ako mi u ovim praktičnim stvarima ne date precizna, logička objašnjenja, ja više neću da vas slušam. Ja moram da primenim to što ste vi naredili, ali nisam voljan da to obrazlažem, niti me to zanima, niti u to imam poverenja“, zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare