Predrag Kon Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

U zatvorenom prostoru mora da se obezbedi 9 kvadratnih metara prostora, mora da se drži distanca, dok posetioci moraju da nose maske, objasnio je epidemilog Predrag Kon na današnjoj konferenciji Kriznog štaba. Objasnio je da faktor rizika nije samo prostor već i ponašanje "publike" zbog čega noćni klubovi i dalje ostaju zatvoreni.

Kon je objasnio da se mogu otvoriti samo ona pozorišta i bioskopi koji mogu da obezbede tražene uslove.

„Mora da se obezbedi 9 kvadratnih metara prostora, da se drži distanca. Jedno „mesto“ je oko 90 cm, to mora da se obezbedi i da se zahteva zahtevate nošenje maski. Ako to ne može da obezbedi, neće mu raditi, recimo, bioskop“, rekao je Kon.

Objašnjava da su slična pitanja vezana za bezbednost okupljanja u zatvorenom prostoru postojala kad je ponovo počinjao da radi javni prevoz.

Povezane vesti:

„Danas 5 do 10 odsto ljudi ne koristi maske u javnom prevozu. Treba da se naviknemo na korišćenje maski na duži period. Dakle, onaj ko odlazi u bioskop prihvata rizik, a bitno je da ne prenese zarazu, i zato mora da nosi masku“, objasnio je Kon i dodao:

„Zašto kultura ima prioritet? Zato što je najviše upita, pritisaka, molbi došlo iz sektora kuture. Ne možemo se izolovati i čekati da korona prođe.“

Dr Darija Kisić Tepavčević rekala je da svaki zatvoreni prostor predstavlja faktor rizika u odnosu na otvoreni.

„Kada smo donosili odluku o kulturnim dešavanjima, imali smo u vidu opšte mere prevencije. Negde će distanca biti po jedno „sedište“, a negde po dva „mesta“, a maksimalan broj posetilaca je 500″, rekla je ona objasnila:

„Za manje prostore to je manji broj karata, onoliko koliko može da bude a da se očuva distanca od 1,5 metar.“

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Napomenula je da svi koji budu odlazili u pozorišta i bioskope, moraju da poštuju mere jer tako čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice.

„Mi smo odredili maksimalne kapacitete, ali svi posetioci sve vreme moraju imati maske i biti udaljeni 1,5 metar jedan od drugih“, naglasila je ona.

Kon je dodao da je nije toliko važan prostor koliko ponašanje publike i da je to još jedan razlog zbog kod su dozvolili dešavanja u „institucijama kulture“.

Na pitanje da li će biti otvoreni noćni klubovi odgovorio je odrično.

„Noćni klubovi i dalje ne mogu da rade, i dalje je na snazi mera zabrane okupljanja više od deset ljudi, osim kada je u pitanju kultura“, rekao je Kon.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare