Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kad se u školski ranac uz udžbenike dodaju još radne sveske, sveske i pune pernice, on najčešće biva pretežak. Tako dobijemo situaciju da đak trećeg razreda na leđima mora da nosi gotovo petinu svoje težine, što po rečima pedijatra nikako ne bi smeo da bude slučaj, jer negativno utiče na razvoj kičme i doprinosi razvoju ravnih tabana.

Redakciji Nova.rs javio se čitalac koji se požalio na to koliko će kilograma njegova ćerka od osam i po godina morati da nosi na leđima, od danas pa do kraja školske godine.

„Moja ćerka sada ima 23 kilograma, a danas smo napunili ranac sa svim što joj je potrebno za nastavu i stavili ga na vagu – izmerio je nešto manje od četiri kilograma“, priča za Nova.rs čitalac Marko iz Beograda koji nam je poslao i fotografiju.

Foto: Privatna arhiva

Preporuka medicinskih stručnjaka, pre svega ortopeda i fizijatara, jeste da težina školske torbe sa školskim  priborom i pratećom opremom treba da iznosi 5-10 odsto, do maksimalno 15 odsto telesne težine deteta, iznad čega ona štetno deluje na koštano-mišićni sistem i njegov razvoj, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Dalje je objašnjeno da to znači da dete težine 22-25kg, što je prosečna težina deteta pri polasku u prvi razred osnovne škole, ne bi trebalo da nosi školsku torbu težu od  2-2,5 kg.

„Osim težine školske torbe, pažnju treba posvetiti i  njenom obliku i veličini. Da bi se smanjilo opterećenje i bol u leđima, vrh torbe treba da se nalazi nekoliko centimetara ispod vrha lopatica a njen donji deo nekoliko centimetara iznad struka“, navedno je na sajtu Gradskog zavoda.

Preteška torba stvara problem sa tabanima i kičmom deteta

Pedijatar Dejan Jonev kaže za Nova.rs da ranac deteta koje ima oko 20 kilograma ne bi smeo da bude teži od 3 kilograma.

„Važno je i da se ranac ne nosi predugo. Decu u osnovnu školu najčešće vode roditelji, pa je dobro da im oni i nose rančeve“, kaže Jonev i dodaje:

„Nositi ranac samo na putu od kuće do škole deci neće štetiti, ali je važno da ranac ne nose predugo, dok se igraju, skaču.“

Povezane vesti:

Pedijatar objašnjava da je, osim toga koliko je ranac težak i koliko se dugo nosi, važno i ispravno držanje deteta.

Kako kaže, posledice svega toga su najčešće ravni tabani, ali i deformacija kičme.

„Veliki je procenat dece, gotovo svi imaju ravne tabane. S tim imamo veliki problem, jer čak i kad dete dugo nosi uloške to se teško ispravlja“, objašnjava Jonev.

Dodaje da postoji i određen postotak dece koja imaju defomitet kičme. Zbog toga upozorava učenike da i roditelje da paze na opterećenje dece, ali i na pravilno držanje u toku hoda i sedenja u školskim klupama.

U osnovnim i sređim školama u Srbiji počela je nova školska godina, a prvi put u đačke klupe selo je oko 66.000 prvaka.

Zbog epidemiološke situacije nastava se ove godine odvija pod posebnim uslovima, što đacima nije umanjilo radost što vide svoje vršnjake.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare