Klinički centar Kragujevac Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Univerzitetski klinički centar (UKC) Kragujevac ima problem sa nedostatkom servirki i pomoćnih radnika, a na konkurse koji se često oglašavaju javi se upola manje kandidata od broja koji se traži, izjavila je pomoćnica direktora UKC Jasna Jevđić.

„Serviranje jednostavnijih jela često bude i u posudama od stiropora – zbog manjka servirki, kako ne bi trpela higijenska ispravnost. Zbog toga se i jelovnik prilagodjava broju servirki, kaže za „Kragujevačke novine“ Jasna Jevđić.

Ona je navela da se konkursi raspisuju jednom do dva puta mesečno za pomoćne radnike, a javi se upola manje od broja koji se traži.

„Te žene nisu dovoljno plaćene i nisu zainteresovane da rade za male plate, pogotovo u letnjim mesecima kad postoje dodatne mogućnosti za zaradu, u smislu berbe voća i na jesen u poljoprivrednim radovima“, kaže Jevđić.

Dodaje da tada servirke i pomoćni radnici odlaze na bolovanja, nekad zbog zdravstvenog stanja, a nekad zbog dodatne zarade.

Jevđić kaže da je broj pomoćnih radnika svake godine sve manji u odnosu na 2010. godinu.

Servirke i drugo pomoćno osoblje se, inače, primaju na određeno vreme zbog povećanog obima posla, ili za stalno i praksa je da bude jedna osoba obučena za taj posao i za jedno odeljenje.

Preko agencije se uglavnom angažuju čistačice.

Poslednji konkurs za prijem pomoćnog osoblja bio je početkom septembra, traženo je šest, a javile su se dve.

Pre toga, 21. juna tražili su deset radnica na dve godine, ali su ispunjavale uslov samo tri, a primljene su dve.

„Mnogo njih odlazi u Nemačku. Žene koje se zaposle, posle samo par meseci same daju otkaz. Odlaze i lekari i medicinske sestre“, kazala je Jevdjić.

Ona je ocenila da je problem što nemedicinsko osoblje nije prepoznato u zdravstvenom sistemu i jako su im male plate, oko 42.000 dinara mesečno, i ne prate rast plata zdravstvenih radnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar