Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inicijativa Ne davimo Beograd je danas upozorila da je zaštitnik gradjana u izveštaju o kontroli rada Grada Beograda povodom prekomernog zagadjenja, utvrdio da su nadležni gradski organi načinili "grub propust u radu na štetu prava gradjana na zdravu životnu sredinu".

Pozivajući se na izveštaj, Inicijativa je navela da Grad Beograd „nije doneo Kratkoročni akcioni plan na koji ih zakon obavezuje“, a da Ministarstvo zaštite životne sredine „neefikasnim postupanjem nije sprovelo nadzor nad postupanjem jedinica lokalne samouprave, niti je preduzelo mere prema jedinicama lokalne samopurave koje nisu donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove“.
„Grad Beograd je time dobio rok od 60 dana za postupanje po ovoj preporuci, a dužan je da bez odlaganja preduzme sve neophodne mere u cilju donošenja Kratkoročnog akcionog plana i da ubuduće blagovremeno postupa i ispunjava sve zakonom propisane obaveze u oblasti zaštite životne sredine“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd prenosi da je Ministarstvu zaštite životne sredine naloženo da bez odlaganja utvrdi da li su sve jedinice lokalne samouprave donele planove kvaliteta vazduha i kratkoročne akcione planove.

„Ministarstvo se obavezuje da preduzme hitne mere radi uspostavljanja tolerantnih i graničnih vrednosti zagadjujućih materija u vazduhu, te da redovno i potpuno obaveštava javnost o stanju kvaliteta vazduha, što je propušteno da bude uradjeno u prethodnom periodu“, stoji u saopštenju.

Inicijativa Ne davimo Beograd je zbog velikog zagadjenja vazduha još oktobra 2019. u dokumentu „Hitne mere za unapređenje kvaliteta vazduha i zaštite stanovništva Srbije i Beograda“ zahtevala od Sekretarijata za zaštitu životne sredine i drugih organa Grada Beograda, kao i od Ministarstva za zaštitu životne sredine i od Vlade Srbije da bez odlaganja preduzmu kratkoročne i dugoročne mere zaštite od štetnog dejstva zagađenja.

Od tada nisu primenjene predložene kratkoročne mere zaštite građana Beograda od zagađenja vazduha, među konjima je prva redovno, tačno i blagovremeno svakodnevno informisanje o kvalitetu vazduha putem svih sredstava javnog informisanja, uz jasne mere zaštite stanovništva u danima velikog zagađenja.

Druga među kratkoročnim merama zaštite u danima ekstremnog zagađenja vazduha je redukcija saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni Beograda uvođenjem par-nepar sistema saobraćaja automobila.

Treća među kratkoročnim merama zaštite je privremeno zatvaranje vrtića i škola u ugroženim delovima grada u danima kada je ekstremno zagađenje vazduha, a četvrta mera su zdravstveni saveti i precizna uputstva u sredstvima javnog informisanja o dozvoljenim aktivnostima starijih osoba, trudnica, dece, hroničnih bolesnika, ali i zdravih osoba.

Inicijativa Ne davimo Beograd je pre više od godinu dana predložila i dugoročne mere za unapređenje kvaliteta vazduha i zaštite građana, koje takođe nisu sprovedene.

Prva je radikalno poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja kao jednog od najvećih izvora zagađenja, tako da se poboljša javni prevoz i poboljšaju uslovi za korišćenje bicikla i pešačenje.

Kao dugoročne mere za unapređenje kvaliteta vazduha predloženi su i prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, povećanje gasifikacije i toplifikacije grada uz smanjenje cena za to.

Inicijativa Ne davimo Beograd je tražila i pošumljavanje i ozelenjavanje grada, na čemu ona aktivistički radi, kao i bolju kontrolu zagađivača, naročito industrijskih, uz izmeštanje pojedinih zagađivača iz stambene u industrijsku zonu.

Predloženo je i sistematsko praćenje i tačno i objektivno izveštavanje o zagađenju vazduha, uz nabavku opreme za laboratorije za to, i održavanje ispravnosti mernih stanica.

Zatraženo je i odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zagaditi vazduh gradova, poput izgradnje spalionice otpada u Vinči, kod Beograda, a potrebni su i „prevencija nastanka otpada“, njegova reciklaža i kompostiranje.

U Srbiji treba razviti „zelenu ekonomiju“ koja će zapošljavati veći broj ljudi i koja će imati minimalni uticaj na vazduh i životnu sredinu, predložila je medju dugoročnim merama Inicijativa Ne davimo Beograd oktobra prošle, 2019. godine i danas podsetila na njih.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar