Foto: despot.edu.rs

Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola "Despot Đurađ" Smederevo našla se u centru skandala prethodnih dana zbog incidenta koji se dogodio između nastavnika matematike R. P. i učenika iz odeljenja za mesare i to sve zbog mobilnog telefona. Direktor škole Miladin Vitorović potvrdio je za Nova.rs da je 1. marta došlo do okršaja na času matematike, kada je nastavnik oteo mobilni telefon koji je učenik koristio tokom nastave, zbog čega je došlo do gurkanja između njih dvojice.

Pet dana nakon uznemirujućeg događaja, direktor kaže za naš portal da je u toku disciplinski postupak protiv nastavnika matematike i vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika koji je učestvovao u incidentu, kao i protiv učenika koji je čitav događaj snimao mobilnim telefonom, što je kako kažu u školi, izričito zabranjeno.

To nije jedini problem koji je zadesio ovu školu, sada ne mogu da nađu zamenu za suspendovanog nastavnika matematike.

„Škola ima jasno uputstvo od strane Ministarstva prosvete šta se radi u ovakvim situacijama, tako da ne smem više da se izjašnjavam. Pozovite školsku upravu Požarevac, a oni će sve da vas obaveste o slučaju“, rekao nam je direktor škole.

Nova.rs nezvanično saznaje da će danas u prostorijama škole svi učenici koji su prisustvovali incidentu, dati izjave u prisustvu roditelja.

Pročitajte još:

„Škola je bezbedno mesto za sve, ali nažalost, desilo se to što se desilo. Danas uzimamo izjave od svih učenika koji su bili na času, to će trajati, pritom učenici daju izjave u prisustvu roditelja. Po okončanju postupka, dobićete obaveštenja, a to sad koliko će da traje, nismo sigurni“, kaže naš izvor dodajući da nastavnik matematike trenutno ne radi.

„Nastavnik je suspendovan, takva je procedura. S druge strane, učenik normalno pohađa nastavu. Bio je Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, urađen je individualni plan zaštite učenika i protiv njega vodi se vaspitno-disciplinski postupak“.

Foto:despot.edu.rs

Sa nastavnikom R. P.  smo pokušali više puta da stupimo u kontakt ali nam se nije javljao na telefon.

Škola ne može da nađe zamenu za nastavnika, u deficitu i informatičari

Ipak, kako kaže naš izvor, nastavnik je „čovek na mestu“, ali nije mogao da izdrži salve uvreda koje je, napominje izvor, dobio od učenika.

„Džabe što je čovek dobar, svako ima momenata, iznervirao se, rekao je da mu je učenik svašta rekao, da ga je psovao, još uvek je u šoku šta je sve čuo. Stigle su ga i godine, živci, nažalost, situacija u prosveti je potpuno drugačija nego ranije. Neće niko da dođe da radi, ne možemo da nađemo zamenu za nastavnika matematike, nemamo ni hemičara, matematičari i informatičari su odavno u deficitu, nema šanse da ih nađete. Ko će da vam radi? Da ponude i platu od 120.000 dinara, neće niko da dođe da trpi maltretiranja“.

Naš izvor kaže da bi možda sve bilo drugačije da je čitav događaj otkriven taj dan, a ne dva dana nakon toga.

„Direktoru niko nije prijavio slučaj, niti se učenik požalio na nastavnika, a ni nastavnik na učenika. Sad je gotovo, videćemo šta će biti na kraju“, kaže naš izvor.

BONUS VIDEO: Đaci nasilnici ponovo u školi – zbog proceduralne greške!?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar