Dok se u većini srpskih škola raspravlja o strogim pravilima oblačenja za đake, u osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Nišu nastavnici su krenuli od sebe i tamo već dugo važi jedno "naopako" pravilo. Uniforme ne nose učenici, već nastavnici. Svojim primerom prosvetari su podstakli i đake, pa su i oni na pragu uvođenja školskih uniformi. Učenici aktivno učestvuju u odluci o tome kako će izgledati njihova uniforma.

Nastavnički kolektiv škole već pet godina unazad nosi uniforme.

Učiteljica Maja Krstić za „Probudi se“ na TV Nova S kaže da nošenje uniformi jača kolektivni duh, zajedništvo i da se osoblje oseća povezanije.

„Dajemo primer deci svojim izgledom“, dodaje učiteljica Maja Krstić.

škola

Učenici su saglasni – nadaju se da će uskoro dobiti uniforme.

„Volela bih uniformu zato što bismo bili svi isti i ne bimo morali svakog dana da stojimo sat vremena ispred ormara i gledamo kako ćemo da se obučemo i da li će neko da nam kaže nešto kako smo se obukli“, priča učenica Milica Dinić.

Direktorka te osnovne škole Dušica Tričković ističe da da nije pristalica restriktivnih mera u školi, pogotovo kada je u pitanju odevanje već da – to treba.

PROČITAJTE JOŠ

Učenici daju predloge za izgled uniformi

Đaci škole daju svoje predloge o izgledu uniformi i ističu da očekuju da budu uskoro uvedene, jer su to očekivalo još pre nekoliko godina.

Učenica Maša Petrović kaže za TV Nova S da su crtali svoje predloge uniformi.

„Crtali smo po svom ukusu kako bi voleli da izgleda ta uniforma, da ne bude previše široka, previše uska“, priča učenica.

Na panou u hodniku škole, izloženi su crteži predloga učenika o izgledu uniformi.

Kako pričaju đaci, uniforme su trebale da budu uvedene još pre nekoliko godina, ali je to odloženo zbog pandemije kovida-19.

Foto:shutterstock

Da li će uniforme biti novi udar na budžet roditelja

Potrebne su letnje i zimske varijante, zbog čega se nameće pitanje da li će to biti veliki trošak za roditelje.

Direktorka škola međutim, odbacuje takve tvrdnje.

„Mnogo manje novca bi bilo potrebno za kreaciju uniformi, nego što roditelji daju za opremanje učenika pred polazak u školu“, ispričala je direktorka Dušica Tričković.

„Ovim bi se rešio jedan veliki problem, a na zadovoljstvo i roditelja i učenika i nas zaposlenih“, rekla je ona.

BONUS VIDEO Prosvetari zameraju što nisu pitani za nove školske planove

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar