Đaci Trinaeste beogradske gimnazije tokom boravka u školi neće smeti da nose majice na bretele, šortseve, bermude, mini suknje, kratke majice, ali i trenerke, helanke, niti da nose kačkete, kape i kapuljače. Kako za Nova.rs kaže direktor te gimnazije Bojan Vučković, ta odluka još uvek nije stupila na snagu u praksi, biće ozvaničena za dve nedelje, ali je učenici već poštuju. Ekipa našeg portala obišla je danas tu školu i uverila se da učenici nova pravila poštuju - ali da na njih imaju određene zamerke. Kada su u pitanju kapuljače, imaju dileme i pitanje tim povodom.

Gotovo svi đaci poštuju novi pravilnik, o kom su obavešteni putem sajta i društvenih mreža iako zvanično nije stupio na snagu. Tek poneki đak obukao je bermude, trenerku ili kraću suknju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Školski policajac kaže da je poštovanje pravilnika nešto što je očekivao od učenika, navodeći da se reč o uglednoj beogradskoj gimnaziji.

Inače, od danas policija obezbeđuje sve škole u Srbiji. Policijski službenici, prema odluci, biće prisutni tokom trajanja nastave i posle časova u obe smene.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takva odluka doneta je 3. maja ove godine u OŠ “Vladslav Ribnikar”, jedan od đaka izvršio masovno ubistvo, u kojem je stradalo 10 ljudi, od toga devetoro dece.

U Trinaestoj beogradskoj gimnaziji su đaci dakle dobili dve novine – školskog policajca i novi pravilnik o oblačenju.

Pravilnik je okačen u hodniku škole, a pre tri dana osvanuo je na sajtu te beogradske gimnazije. Učenici osim te fotografije, nisu dobili zvanično obaveštenje. A prema rečima direktora – dobiće ga za dve sedmice.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Međutim, većina učenika je zbunjena oko zabrane nošenja kapuljača, a kako su za Nova.rs ispričali: buni ih da li je dozvoljeno nošenje dukserica koje imaju kapuljaču, ukoliko kapuljaču ne nose na glavi.

„To za kapuljače nije jasno, da se ne nose na glavi tokom nastave je sasvim korektno, oduvek je bilo zabranjeno“, priča Nikola, učenik druge godine. Odgovor na ovo pitanje dobiće za dve nedelje, kroz zvanično saopštenje.

„Ali da li smemo da nosimo dukserice koje imaju kapuljaču ako je ne stavljamo na glavu – to nam nije jasno. Niko ne kupuje dukserice bez kapuljače“, dodaje on.

Za trenerke mu, kako kaže, ne smeta jer ih u školu ne nosi.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Razumem da nekima smeta, nosi dosta njih i stvarno razumem. Ja ne nosim i onda nema razloga da mi ta zabrana smeta“, kaže Nikola.

Jedna učenica drugog razreda, Marija kaže za Novu da joj smeta zabrana oblačenja trenerki, helanki i nošenje kapuljača.

„Nije mi to jasno zašto trenerke ne smeju, to mi iskreno baš smeta jer ih često nosim. I helanke takođe, ne vidim problem u toj odeći. Ostalo je sve okej, tako je oduvek i bilo. Ali za trenerke i helanke ne razumem, šta je loše u oblačenju toga“, kaže za naš portal učenica Trianeste beogradske gimnazije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Njena drugarica je dobacila – „kapuljače“.

„Da, i kapuljače“, dodaje Marija, „smeta nam to, jer nam nije jasno zašto ne sme“.

Maturantkinja Sara kaže da joj neke stavke u pravilniku nisu jasne, navodeći primer trenerki.

„Trenerke ne nosim, ali mnogo mojih drugara nosi i nikad mi to nije smetalo i stvarno mi nije jasno čemu takva zabrana“, priča naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ

Sa druge strane, učenici nemaju zamerke za zabrane nošenja bermuda, suknji ili kratkih majica. Ističu da je to oduvek bilo zabranjeno.

Grupica od troje drugara – dva momka i jedna devojka, rekli su za Novu da im pravilnik ne smeta uopšte.

„Pa šta da mi smeta, sve je to oduvek bilo zabranjeno, samo se nije poštovalo i evo sad je to samo napisano – a oduvek su za to opominjali“, ispričao je jedan od njih.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kaže, pravila oblačenja u školi treba da postoje i da se strogo poštuju.

Direktor škole za Nova.rs je rekao da će odluka o pravilniku oblačenja biti zvanično doneta tek za dve sedmice, a do tada je nezvanično. Ipak, on očekuje da se pravilnik poštuje.

„Prvo će biti sednica učeničkog parlamenta i Savet roditelja, pa ćemo doneti tek zvaničnu odluku. Ali u suštini, danas je već vidno da se taj pravilnik poštuje. Očekujem i da đaci nastave da poštuju“, kaže Bojan Vučković za Novu.

BONUS VIDEO 5 dana isključenja – KAZNA ILI NAGRADA za đake?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare