Foto: Shutterstock

Ćerka naše čitateljke T.D. konkurisala je prošle godine za učeničku stipendiju, ali je odbijena. Tako je bar navedeno u obrazloženju u kome je pisalo i da je razlog odbijanja taj što je prihod po članu porodice premašivao 5.000 dinara. Mesecima kasnije, ispostaviće se da je ćerka T.D. ipak dobila stipendiju, ali je obaveštena kasno, kada novac nije više mogla da iskoristi.

Drama u bezbroj činova – tako bi se ukratko moglo opisati ono što su poslednjih godinu dana prošle T.D. i njena ćerka.

„Mi smo podneli dokumentaciju i izašla je preliminarna lista. U toj lsiti je pisalo da je nemoguće da dete dobije stipendiju zbog prihoda većeg od 5.000 dinara po članu porodice. Nakon toga je napravljena konačna lista. Oni koji su dobili stipendiju, potpisali su ugovor u decembru 2022. godine“, kaže naša sagovornica.

Naša sagovornica pogledala je samo preliminarnu listu, dok konačnu nisu pogledali, na njoj je pisalo da je za njenu ćerku stipendija odobrena.

Ipak, i dalje ostaje otvoreno pitanje kako je moguće da banka punih devet meseci nije slala nikakva obaveštenja, uključujući i ugovor.

Foto: Shutterstock

Ispostaviće se da je ćerka naše sagovornice ipak dobila stipendiju, ali je o tome niko nije obavestio.

Nije otvorila račun u banci i nije potpisala ugovor.

Nakon punih devet meseci od trenutka kada su dobitnici stipendija potpisali ugovor, UniCredit banka poslala je ugovor na adresu T.D.

„Novac nije ni legao na račun, jer sam se ja rukovodila time da nema potrebe da otvaram račun ako smo odbijeni“, navodi T.D.

Foto: Privana arhiva

Nakon što je dobila ugovor, uputila se u banku kako bi dobila potrebne odgovore.

Tamo je, kako kaže, naišla na neprofesionalno ponašanje i nejasne odgovore.

„Jedan od odgovora bio je da bi se taj ugovor do sada izgubio u pošti – ‘zato nismo poslali’. Pošto je moja ćerka konkurisala kao pripadnik nacionalne romske manjine, pošto joj je jedan roditelj pripadnik te manjine, rekli su mi u banci ‘Pa što vas nije Nacionalni savet obavestio’, bilo je i pitanje zašto nismo obavešteni iz Ministarstva prosvete“, kaže naša sagovornica.

Prebacivanje odgovornosti

Dodaje da im je rekla da razume sve osim toga zašto joj je ugovor stigao u septembru kada počinje nova školska godina, a samim tim i novo konkurisanje.

Usledilo je potom prebacivanje loptice odgovornosti iz dvorišta u dvorište i to između banke, Ministarstva prosvete i Nacionalnog saveta nacionalnih manjina.

PROČITAJTE JOŠ

Po svemu sudeći novac za učeničku stipendiju završio je tamo odakle je došao – kod države.

Inače stipendija koja se prima u toku školske godine iznosi 8.100 dinara mesečno.

Naš portal poslao je upite na adrese Ministarstva prosvete i UniCredit banke, kao i Nacionalnog saveta nacionalnih manjina, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Stipendiju više ne isplaćuje ista banka 

U međuvremenu došlo je do promene banke, pa od ove godine stipendije isplaćuje Poštanska štedionica, dok je do sada to radila UniCredit banka.

Ova banka je, kako se vidi iz dokumentacije, bila i jedini ponuđač za uslugu isplate učeničkih i studentskih stipendija i kredita i obavljanje dela stručnih poslova.

.

Poštanska štedionica će od sada vršiti usluge u vezi sa podnošenjem i obradom podnetih zahteva, za dodelu oko 500 učeničkih kredita i oko 12.000 stipendija, po konkursima Ministarstva prosvete.

Takođe, banka će vršiti usluge i u vezi sa pripremom i obradom oko 20.000 podnetih zahteva, za dodelu oko 7.000 studentskih kredita i oko 8.000 studentskih stipendija koje dodeljuje Ministarstvo prosvete.

Naš portal poslao je upite na adrese Ministarstva prosvete, UniCredit banke i Nacionalnog saveta nacionalnih manjina, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. 

****