onlajn nastava
Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nastavnici i roditelji osnovne škole Ivo Andrić nisu bili zadovoljni izborom Jelene Lucić za vršioca dužnosti direktora te škole. Zaposleni su imali svog kandidata, Draganu Dejanović Kovačević koja je dobila većinu glasova i na Nastavničkom veću i na Školskom odboru, ali to nije bilo dovoljno da bude postavljena na čelo ove ugledne beogradske škole, već je dovedena kandidatkinja koja nije zaposlena u toj školi. Negoduju nastavnici, roditelji najavljuju podršku sakupljanjem potpisa, a u međuvremenu od ministra prosvete stiže odgovor da će biti raspisan novi konkurs.

„Ići će novi konkurs, sada je v.d. stanje. Škola i lokalna samouprava moraju da sednu i naprave plan i dogovor“, poručuje ministar u kratkom SMS odgovoru za naš portal.

U međuvremenu podrška nastavnicima Osnovne škole „Ivo Andrić“ stiže od bivših učenika, ali i roditelja.

Našoj redakciji pismom su se obratili Vasilije Pantelić, učenik generacije 2016/17 i Katarina Tadić, ponos generacije 2016/17.

Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Kao bivši učenici OŠ „Ivo Andrić“ u Beogradu, osetili smo potrebu da izrazimo zabrinutost trenutnim dešavanjima u školi i podršku svojim nastavnicima, sadašnjim učenicima i njihovim roditeljima. Osnovnu školu smo završili školske 2016/17. godine.

Škola nam je ostala u najlepšem sećanju i kao bivši đaci zahvalni smo na osnovama koje nam je dala za sve naše uspehe: bronzane medalje sa Svetske hemijske i geografske olimpijade, srebrne medalje sa Evropske i Balkanske geografske olimpijade, prva mesta na Republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture i hemije, učešće na Republičkom takmičenju iz matematike, angažovanja u Istraživačkoj stanici Petnica i Centru za talente, sertifikat međunarodne letnje škole Univerziteta Jejl, stipendije Ministarstva prosvete i nauke, grada Beograda, fonda Dositeja, dosadašnji prosek 5.00 u XIV beogradskoj gimnaziji…“, napominju ovi mladi ljudi ponosni na svoju školu.

Oni kažu da su uznemireni zbog svega što se dešava u njihovoj školi i strahuju da ukoliko se tako nastavi sadašnji i budući đaci neće imati tako kvalitetne uslove za sticanje znanja koji su postojali kada su oni bili đaci.

Foto: Privatna arhiva

„Smatramo da je atmosfera učenja, saradnje i prijateljstva u Ivi jedinstvena i da nam je upravo ona omogućila da ostvarimo sve svoje potencijale, kako u osnovnoj školi, tako i u daljem obrazovanju i životu. Ponosni smo i što smo mnoge nastavnike iz naše škole, među kojima je i kandidatkinja kolektiva za direktorku Dragana Dejanović Kovačević, ove godine mogli da vidimo na RTS-u kako predaju đacima u celoj zemlji.

Ipak, uznemireni smo trenutnim stanjem i odgovorom škole na probleme u vezi sa pandemijom i početkom školske godine, a pod rukovodstvom imenovane v.d. direktorke iz Ministarstva prosvete. U razgovorima sa nastavnicima i roditeljima učenika smo saznali da je od njenog imenovanja u školi zavladala atmosfera strepnje i nesigurnosti u budućnost.

Strahujemo da usled neorganizovanog delovanja škole sledećim generacijama neće biti dostupni isti uslovi i prilike koji su nama pruženi, te ohrabrujemo odgovorne ljude da stave potrebe učenika, zaposlenih i njihovih porodica ispred drugih interesa“, navode đaci generacije.

Savet roditelja stao je uz zaposlene i za petak najavio skup podrške.

Kako je počelo

Nova.rs je ranije pisala o slučaju ove osnovne škole i problemima na koje su ukazali zaposleni. Kao poteškoću oni ističu i to što se sve dešava u vreme korone, kada je potrebna sigurnost i kontinuitet u funkcionisanju škole.

Problem sa izborom prvog čoveka škole počeo je odlaskom prethodnog direktora Milana Pašića na mesto pomoćnika ministra prosvete za osnovno obrazovanje. Prema rečima zaposlenih, Ministarstvo nije dozvolilo postavljanje osobe iz kolektiva i oglušujući se o odluku Školskog odbora šalje v.d. direktorku, koja se potom prijavila na konkurs za izbor direktora.

Kandidat zaposlenih je bila nastavnica srpskog jezika iz ove škole Dragana Dejanović Kovačević. Iako je ona dobila ubedljivu većinu Nastavničkog veća, glasanje na Školskom odboru je bilo četiri prema četiri, zbog čega je konkurs poništen i vraćen na početak.

Nastavničko veće opet daje više glasova Dejanović Kovačević, ali i Školski odbor rezultatom šest prema nula u njenu korist. Tri člana ŠO iz reda lokalne samouprave su napustila sednicu, nezadovoljna što glasanje nije bilo tajno, iako Statut škole predviđa javno glasanje, a za to se izjasnila većina članova Školskog odbora.

Zaposleni su očekivali da Dejanović Kovačević bude imenovana za direktorku, ali je posle odugovlačenja i probijanja zakonskog roka za donošenje odluke, u školu juče poslata nova v.d. direktorka, inače učiteljica iz susedne rakovičke škole.

Posebno zanimljiv podatak jeste da je Dragana Dejanović Kovačević bila jedna od nastavnika koji su od marta do juna učestvovali u snimanju TV nastave. Uprkos tome, ona očigledno nije dovoljno dobar i podoban kandidat za direktora škole.

„Sve to čini da škola nebezbedno funkcioniše i ometano radi. Da je postavio našeg kandidata, koji je upoznat sa načinom funkcionisanja škole, ne bi bilo smetnji, ovako nam preti organizacioni haos. Dolazi osoba koja nas ne poznaje. Mi sada dosta stvari radimo onlajn, kako će nam zadatke davati i znati šta od nas može da očekuje neko ko nas ne poznaje”, objašnjava nam učiteljica i predstavnica sindikata te škole Sandra Radovanović.

Ona ističe da je reč o velikoj školi koja ima 1.200 đaka i pride gostujuću Petu ekonomsku školu, što čini ukupno oko 2.000 učenika.

“Možete misliti koliko tu ima epidemioloških rizika od 1. septembra da se sve  organizuje, a to bi trebalo da bude posao nekoga ko nimalo ne poznaje kolektiv, đake i roditelje, ne zna kako škola diše i kako je do sada radila. Stvara se neka negtivna atmosfera koja ne treba nikome u ovo vreme pandemije”, upozorava naša sagovornica.

Ona dodaje da zaposlene ne zanima politika niti to čiji je kadar direktorka koja je dovedena u školu, samo ih interesuje da škola bude sigurna i bezbedna i po njih i po đake.

Ona napominje da su nastavnici dužni da i pred decom pokažu da imaju svoj stav i svoje mišljenje. Ističe da i roditelji negativno reaguju na ovu odluku.

„Imam puno posla, ne želim ništa da komentarišem i molim vas samo da me pustite da radim svoj posao“, rekla je v.d. direktorka Osnovne škole „Ivo Andrić“, Jelena Lucić. Upitana da li joj smeta to što kolege imaju drugog kandidata za direktora i što se ne slažu sa njenim imenovanjem, ona je kratko odgovorila da nije sama sebe postavila na tu funkciju.

 

Bonus video: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare