Foto:Screenshot/RTS

Za manje od nedelju dana počinje školska godina. Učenici nižih razreda biće u učionicama, a starijih kombinovano. Zbog toga, ali i rizika da se virus razbukti, ostaje aktuelna i onlajn nastava, koju realizuje RTS. Časovi se snimaju u RTS-ovom studiju na Sajmu.

Učiteljici Snežani Paravanja Škrbić iz Batajnice nedostaju đaci i interakcija sa njima. Ali, od 1. septembra kada će umesto u kameru ponovo gledati u decu, nedostajaće manje. Uz prave učionice, ostaje otvorena i ova na Sajmu.

„Ako mlađi razredi imaju 70 posto nastave uživo, ostaje da kući pogledaju ovo što vi snimate i da vrate svoj program, lekciju, mogu da je nauče, dorade, sutra mogu sa svojim nastavnikom da još nešto prođu i mislim da je ovo dosta dobro rešenje za mlađe. Od 5-8. razreda 50 posto škole će moći da rade kao mlađi razredi, a 50 posto svaki drugi dan tako da će oni i više moći da se oslone na nastavu na daljinu“, ukazuje ministar prosvete Mladen Šarčević.

Od početka epidemije u martu, do kraja školske godine RTS je priredio gotovo 2.300 časova za osnovne i srednje škole, takođe i analize testova dva probna završna ispita za malu maturu.

Foto:Screenshot/RTS

Iza kamere je oko stotinu članova ekipe. Dok su učili đaci, učili su i oni. Spremni su za sledeći razred.

„U svakom smislu, kadrovskom, produkcionom, tehničkom, sada je sve unapređeno. Kao što vidite, jedan novi vizuelni pečat je iza nas, nastavnici su imali vremena da usavrše svoje digitalne kompeticije, tako da se nadam da će sada biti sve mnogo bolje“, kaže Nevena Mladenović Blagojević, odgovorna urednica Školskog programa RTS-a.

„Sada imamo tu mogućnost pokreta kao da smo u svojoj učionici tako da nemamo više taj grč ako se pomerimo levo da neće da nas proprati kamera, tako da zaista sve nam je prilagođeno“, dodaje učiteljica Snežana Paravanja Škrbić.

Ministar Šarčević je dodao da ostaje još da se škole redovno dezinfikuju kako bi učenici bili bezbedni.

Onlajn nastava dostupna je na dva televizijska kanala, RTS planeti, sajtu i mobilnoj aplikaciji RTS Moja škola.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare