Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Od korone u školama pribojavaju se roditelji, ali i nastavnici. Marija Stošić je učiteljica u produženom boravku Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kraljevu i u izjavi za naš portral javno postavlja pitanje predstavnicima Ministarstva zdravlja i ministru Lončaru - zbog čega se deca sa simptomima koji mogu ukazati na kovid ne testiraju, već se vraćaju u škole.

Pitanje da li nam zaražena deca idu u šklu pokrenuto je prošle nedelje nakon što je novinar Dušan Čavić objavio da je njegovo dete bilo pozitivno na koronu, a testirano je isključivo zahvaljujući tome što ga je on sam odveo. Dečak je imao temperaturu, ali je taj simptom nestao do trenutka testiranja. Dete je, da korona nije bila potvrđena testom, moglo da se vrati u školu i zarazu raseje među ostalim đacima.

Nadležni smatraju da je u ovom slučaju postupljeno u skladu sa protokolom, ipak roditelji nisu zadovoljni procedurama koje očigledno previđaju blaže simptome, što je najčešći slučaj kod dece. Čini se da nisu zadovoljni ni nastavnici – i oni se pribojavaju od mogućeg širenja zaraze i toga da će oni biti okrivljeni za to.

„Mi nismo lekari, mi ne možmo do kraja da prepoznamo te simptome. To može da bude neka respiratorna infekcija ili alergija na ambroziju, ali mi to jednostavno ne možemo da znamo. Pri pojavi prvih simptoma mi pozovemo roditelje da to dete preuzmu, oni ga odvedu kod lekara, ali kada se posle čujemo sa roditeljima oni kažu da ta deca nisu testirama, da su poslata kući – njihovo stanje se prati, pa će se videti. Nemamo povratnu informaciju da li je to dete zaraženo ili nije“, objašnjava naša sagovornica, koja je i portparolka Sindikata obrazovanja Kraljevo.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ona postavlja pitanje šta sa tom decom koja nisu testirana, ali su možda pozitivna, a samim tim i izvor zaraze

„Znamo da deca lakše podnose i da su češće asimptomatska, ali kada postoje neki simptomi trebalo bi da se testitraju i da budemo opreziji“, smatra ova učiteljica.

Ona objašnjava da na početku ove školske godine, primećuje veći broj dece koja kijaju, kašlju, šmrču, ali da njihovo stanje nije do kraja dijagnostikovano.

„Lično, ja se u septembru nisam sretala sa sezonskim gripom i sa problemima respiratornih infekcija. Sada deca počinju da kijaju, da šmrču, kašlju, a mi jednostavno ne znamo šta je. Nemoguće da su svi sada postali alergični. Lično sam imala jedan primer da je jedno dete mnogo kašljalo i slinilo, imalo je alrgiju po celom telu. Lekar nije radio test, ali su roditelji sami otišli da testiraju dete. Čekamo da stignu rezultati“, prepričava nam sagovornica svoje lično iskustvo.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Marija smatra da bi procedure u vreme epidemije trebalo da budu uređenije.

„Apel bi bio da ako primetimo simptom, da se uradi test i kod dece i kod nastavnika, ako hoćemo da pričamo o nekoj preventivi“, kaže Marija i skreće pažnju na to da se zbog toga što izostaje testiranje dešavaju i sukobi između lekara i nastavnika.

Naša sagovornica postavlja pitanje ko će biti odgovoran ukoliko se korona raširi u školi i pribojava se da će to biti nastavnici koji odmah prijavljuju pojavu simptoma kod učenika, ali ipak ne dočekaju to da ti isti đaci budu i testirani.

Slinavi u školskim klupama

Popričali smo i sa jednom nastavnicom srpskog iz osnovne škole u blizini Novog Sada, ona kaže da u njenoj školi nije bilo zvanično slučajeva korone, ali ukazuje i na to da ima dece koja su imala simptome, vratila su se u školu i ne zna se da li su testirana.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Bilo je njih dvoje troje koji su bili ‘slinavi’, vratili su se posle tri dana u školu. Išli su kod lekara, procenjeno je da im nije ništa, ali ne znamo da li su ta deca testirana“, priča ova nastvanica.

Portal Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa nadležnima u Ministarstvu zdravlja i postavi pitanje da li je moguće unaprediti protokole i testirati đake sa simptomima.

„Mislim da je do sada više puta to objašnjavano“, stigao je odgovor iz službe Ministarstva zdravlja za odnose s javnošću.

Istini na volju, član kriznog štaba Predrag Kon i njegova koleginica Darija Kisić Tepavčević proteklih dana objašnjavali su kako nije moguće testirati sve đake, pogotovo ne one sa blažim simptomima.

„Naši lekari u kovid-ambulantama imaju toliko iskustva da sa ogromnom preciznošću mogu da procene ko je za PCR testiranje na virus korona. Jasno su propisane indikacije za testiranje i građani bi trebalo da veruju svom lekaru“, istakla je zamenica direktora „Batuta“ Darija Kisić Tepavčević za Večernje novosti.

Kon je u izjavi za naš portal rekao da se kod đaka sa simptomima prati njihovo stanje i u skladu sa time se određuju dalja postupanja.

„U ovo doba godine među decom školskog uzrasta prisutno je i dosta drugih virusa, a ne samo korona“, rekao je Kon.

Nastavnici očigledno nisu zadovoljni ovim odgovorima, ali teško da će dobiti neke drugačije, a još teže je da će njihov apel da se đaci sa simptomima testiraju uroditi plodom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare