Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U jednoj osnovnoj školi u Guči prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod jednog nastavnika i, takođe, kod jednog učenika, potvrdio je rukovodilac Resora za finansije, analitiku i članstvo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Vladimir Adžić. Prema njegovim rečima, u čačanskoj Tehničkoj školi, jedan đak čiji su roditelji bili inficirani doneo je PCR test da je negativan na kovid 19.

„Ostali učenici ove kuće znanja koji imaju simptome pohađaju nastavu kada dobiju potvrdu od pedijatra o tome da nisu zdravstveno ugroženi“, naveo je Adžić. U drugim školama, sporadično se javljaju slučajevi prehlade, ali se uglavnom posle dan, dva, vraćaju na predavanja, dodao je on. Za sada, prema njegovim informacijama, u drugim obrazovnim ustanovama nema nikakvih problema kada je u pitanju virus korona.

Sa druge strane, Načelnice školske uprave Moravičkog okruga, Slađana Parezanović kaže da je epidemiološka situacija u Čačku, Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici u školama za sada zadovoljavajuća.

„Raspolažemo informacijama da trenutno pojedini članovi porodica nekih učenika imaju simptome, ali su preduzete sve mere radi zaštite ostalih đaka. U Guči je jedan prosvetni radnik zaražen, udaljen je sa posla, nema ozbiljne simptome i sprovodi onlajn nastavu“, kazala je ona.

Foto: N1

Na naše pitanje, povodom saznanja od direktora jedne čačanske škole koji je rekao da je sve više zaraženih učenika, te da će se sledeće sedmice preći na onlajn nastavu i u srednjim, i u osnovnim obrazovnim ustanovama, u USPRS kažu da, trenutno, ne raspolažu tom informacijom. Međutim i dalje imaju pitanja za ministra Mladena Šarčevića.

„Ministar prosvete Mladen Šarčević bio je toliko iznenađen našim pitanjima oko modela realizacije programa nastave i učenja, da se dosetio da nam predložene modele iscrta u vidu matematičkih postavki. Pošto smo po vokaciji nastavnici, njegov prikaz (koji nije bio odgovor na naša pitanja), nismo doživeli kao uvredu, već kao bliže sagledavanje načina na koji ministar razmišlja. Shodno tome dostavljamo određene matematičke zadatke, kako bi lakše i sam razumeo „šta je to nama nejasno“, navodi Adžić.

„Ako je 100% norme neposrednog rada nastavnika u 40-časovnoj nedelji 24 časa, koliko iznosi norma nastavnika koji je u toj nedelji zadužen sa 35 časova neposrednog rada u učionici i 10 časova u onlajn okruženju?“, zapitao je on. Onlajn nastavu sveli smo na dva časa dnevno, a to su časovi nastavnih predmeta koji nisu obuhvaćeni neposrednim radom u učionici i koji nisu predviđeni za emitovanje putem TV ekrana, kaže Adžić.

On dalje navodi da ako u 100% norme nastavnika ulazi 10 sati planiranja i pripreme nastave, za koliko procenata se ona uvećava sa dodatnim zahtevom za izradu digitalnih materijala? Kao orjentir za satnicu neophodnu za izradu jednog digitalnog materijala, možete uzeti satnicu onih lica koje ste angažovali za izradu TV časova i podeliti je sa dva, iako standardi kvaliteta materijala za primenu u nastavi moraju biti ispoštovani, i dalje pomaže Šarčeviću u računici.

„Ako u 100% norme spada 6 sati drugih aktivnosti, za koliko se uvećava norma nastavnika agažovanog za dupla dežurstva i uvećanje drugih radnih obaveza“, zapitao je Adžić i istakao da pod drugim aktivnostima treba uzeti u obzir samo vođenje pedagoške dokumentaciju i saradnju sa roditeljima u realnom i onlajn okruženju.

Pitanja za ministra Šarčevića:

Ako učionica ima površinu 60 kvadratnih metara, koliko osoba može biti u njoj tako da svaka zauzima 4 metra kvadratna?
Pomoć pri računanju: Nastavnik je takođe osoba koja se predviđa da boravi u učionici.

Ako je za čišćenje jedne učionice od 60 kvadratnih metara potrebno 5 minuta, koliko vremena je potrebno za čišćenje površine od 450 kvadratnih metara?
Pomoć pri računanju: Pod čišćenjem se podrazuve samo grubo čišćenje zaprljanih površina i prelaz dezinfenkcionim sredstvima, bez posebnog zadržavanja, ne i vreme neophodno za provetravanje prostorije.

Koliki je broj izvršilaca neophodan za čišćenje površine od 450 metara kvadratnih u roku od 20 minuta?
Pomoć pri računanju: Može se uzeti vreme neophodno za čišćenje jednog kvadratnog metra kabineta, pa pomnožiti sa 15 (lica koji redovno koristi prostor učionice).

Dodatni zadatak:
Ako 45 učenika prvog razreda osnovne škole bude preuzeto iz mase od 45 roditelja po dolasku u školu, koji je procenat verovatnoće širenja zaraze unutar ustanove?

Pomoć pri računanju: Kako ne bi kasnili na nastavu, učenici se u velikim grupama sa svojim roditeljima okupljaju 10-ak minuta ranije ispred škole. Broj od 45 uzet je kao moguć za tri odeljenja prvog razreda, ne računajući stariji uzrast. Takođe treba imati u vidu da pomenutih 45 roditelja dolaze iz različitih socijalnih sredina u kojima ostvaruju neposredne kontakte sa drugim ljudima.

Ako period inkubacije virusa do pojave prvih simptoma traje 7 do 14 dana, koliko dana će proći do zatvaranja škole zbog naglog porasta broja obolelih?

„Proračune poslednjeg zadatka zadržite za sebe. Nama svakako neće biti od pomoći, mada verovatno ni Vama, jer će i taj „jadac“ platiti direktori ustanova, kroz tužbe koje se budu pisale zbog uslova po zdravlje nebezbednog školovanja i rada“, zaključio je Adžić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare