Foto: Privatna arhiva

Na upravo završenom Prvenstvu Evrope u karateu i para karateu u Poreču naše Tijana Stamenović i Nina Portolan, koje su se takmičile u kategorijama K22 i K30, osvojile su bronzane medalje.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kategorija Nine Portolan označava tammičare u kolicima, dok je Tijana nastupila u kategoriji takmičara sa intelektualnim teškoćama.

Portal Nova.rs ranije je pisao o Tijani, koja sa svojom majkom Vanjuškom ostvaruje sve moguće i nemoguće ciljeve.

„Neka svi budu kao ja, da guraju. Ja mogu, ja hoću“, to je krilatica naše junakinje Tijane Stamenović. Ona ima 20 godina i nepresušne ambicije u kojima ne može da je osujeti to što je rođena sa Daunovim sindromom. Karate, muzika, fotografija, manekenstvo – Tijana je nezaustavljiva, a vetar u leđa daje joj njena mama Vanjuška. Ova priča deluje idilično i pobednički, ali u njoj ćete spoznati i sve prepreke postavljene pred roditeljem koji odgaja dete sa smetnjama u razvoju u zemlji kao što je Srbija i želi da ono bude osposobljeno za život. Prepreke postavljaju čak i oni čiji je zadatak da ih uklanjaju.

„Rođeni pobednik, kao što i sam datum njenog rođenja govori 6. 10. 2000. Kao dete sa neverovatno puno topline i ogromnom količinom ljubavi, kojom svakim danom sve više pleni i osvaja najtvrdokornija srca, sa kojima se svakodnevno susreće. Vrlo osećajna, prodorna i uporna, u želji da što više postigne i pokaže, uprkos predrasudama okoline, da ona mora i može sve, kao i sva ostala deca, a neretko i mnogo više“, tako Tijanu opisuje njena majka – ona koja sa njom i zbog nje ruši sve barijere.

Foto: Privatna arhiva

Tijanina ljubav prema sportu je neuništiva, što je pokazala novim uspehom i novoim priznanjem u kolekciji – bronzanom medaljom sa Prvenstva Evrope.

„Postala je prvakinja države na 50 i 100 m slobodnim stilom i tada nam je saopštila da prelazi na karate, jer kako kaže – da plivam znam a karate moram da naučim.“

Foto: Privatna arhiva

Trenira u karate klubu „Evropa“- pod budnim pogledom Senseia Livius Bunde. Trenutno ima plavi pojas i još uvek ne može da prežali što je preskočila žuti pojas i dobila crveni. Ona zna red, a ne prihvata da je i to njen veliki uspeh.

Tijana i Nina neka budu dokaz da su prepreke za život osoba sa smetnjama u razvoju premostive – čak i u Srbiji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar