Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nova ministarka zdravlja Danica Grujičić priznala je da zbog velikog propusta 600 dece nije dobilo BSŽ vakcinu. Naime, javnost je danas ostala uznemirena nakon informacije da se ovakav propust dogodio u Ginekološko akušerskoj klinici Narodni front. Ova bolnica se povodom skandala oglasila kratkom saopštenjem i informacijom na sajtu.

„Načelnik Odeljenja Neonatologije GAK „Narodni front“, prim. dr Tanja Lazić Mitrović, obaveštava roditelje novorođene dece, otpuštene sa Klinike u
periodu od 16.09. do 19.10.2022. godine, da nisu vakcinisani BCG vakcinom, kako je navedeno uz serijski broj u Listi za novorođenče“, navedeno je u saopštenju.

„BCG vakcinacija, koja je obavezna u prvoj godini života deteta, biće sprovedena u GAK „Narodni front“ prema rasporedu (datum i vreme), koji će roditelji dobiti iz kolcentra Klinike u narednim danima“, dodaje se.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa direktorom klinike Narodni front Željkom Mikovićem, ali do objavljivanja ovog teksta on nije odgovorio na naš poziv i poruku.

Prvo obraćanje ministarke zdravlja Danice Grujičić bilo je posvećeno upravo ovakvoj nesvakidašnjoj grešci, na sreću životi beba nisu ugroženi.

Istakla je da je grešku napravila medicinska sestra, kao i da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.

Ukazala je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.

„Zapravo, primili su samo rastvor kojim se rastvara supstanca. U tom fiziološkom rastvoru nije bilo nikakvih materija, ali deca su bezbedna. Nije se zakasnilo s vakcinacijom, budući da do 12. meseca može da se primi vakcina. Inspekcija je utvrdila da su institucije radile kako treba, to je vakcina koja se prima svuda u svetu. Torlak je proverio vakcine, ali zabuna je bila je u tome što su se u jednoj kutiji bili i rastvor i aktivna supstanca“, rekla je ona na konferenciji za medije.

„Veliki je to propust, ali nijednog trenutka nije bio ugrožen život dece. Nema razloga da se stvara panika“, istakla je ona.