Grafika: Slađana Đermanović

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 6.179 osoba, a od posledica koje je izazvao virus umrlo je 65 osoba, što je za sada najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu.

Testirano je 15.508 osoba, a u bolnicama širom Srbije na respiratorima se nalazi 252 pacijenta.

***

U Srbiji je tokom jučerašnjeg dana od posledica zaraze koronavirusom umrla je 61 osoba, a zaražena je još 7.041 osoba.

Testirane su 18.592 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazi 254 pacijenta.

***

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da je situacija u kovid bolnicama u Srbiji izuzetno teška, kao i da je najteže u Beogradu.

„Svi pacijenti koji su već u lakšoj formi bolesti otpustaju se kući ili se prebacuju u prihvatne bolnice i centre gde će nastaviti sa daljom terapijom“, rekao je Vekić za TV Prva.

Povezane vesti:

On je dodao da operativni tim ministarstva zdravlja ima jasan uvid gde koliko ima mesta i da se pravi raspodela na adekvatan način.

Najteža situacija je, kako je rekao, u Beogradu gde se obavi preko 6.000 pregleda dnevno, rekao je Vekić i dodao da je najvehi broj novoobolelih starosti između 30 i 40 godina.

Neurolog u KBC Zvezdara Anđela Gavrilović rekla je za Nova.rs da su „pik oboljevanja sada osobe u četrdesetim i pedesetim godinama”.

Kao uzrok težih stanja kod mlađih osoba, pa i veće smrtnosti, vidi to što većina bolesnika nakon odlazaka u kovid ambulante počinje kućno lečenje, da bi u bolnice bili primljeni kasno.

“To je posledica manjka kapaciteta u bolnicama koji su namenjeni za pacijente sa srednje teškim i teškim kliničkim slikama. Takođe, zbog velikog broja prvih pregleda u kovid ambulantama, kontrole se odlažu ili ne sprovode, pa se pogoršanja ne prepoznaju na vreme”, upozorila je Gavrilović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare