Učenje engleskog Foto:Shutterstock

Nekada je bilo stvar ličnog izbora ili obrazovanja da li ćete znati strani jezik (najčešće engleski), a danas je svet došao u fazu kada bez engleskog jezika ne možete naručiti masku za telefon, garderobu, karte za putovanje ili nešto slično. Namerno sam napisao da je engleski nekada bio izbor, a danas je potreba koju razumeju i predškolci jer već sa šest godina uče boje, brojeve do 10 i druge osnovne stvari ovog jezika. Mi ćemo vam predstaviti nekoliko načina kako da naučite ovaj popularan jezik, kako kroz školu tako i kroz edukaciju u privatnim školama engleskog jezika. Ponudićemo neke savete kako da neformalno što lakše naučite engleski i pokušati da odgovorimo da li je moguće nešto naučiti za svega jednu sedmicu.

Škole engleskog jezika

U Srbiji sve ćešće možemo da vidimo na internetu, ali i ulicama oglase na kojima se ističu strane škole koje nude edukaciju engleskog za početnike ali i sve druge nivoe usavršavanja. Kada je reč o školama jezika, ne smemo nikako da izuzmemo da je u klasičnim školama (osnovnim i srednjim) najbolje steći svoja prva znanja iz engleskog jezika. Najpre, u ovim institucijama rade profesori koji su završili fakultete iz engleskog jezika i sigurno znaju kako da učenicima prenesu znanje, a sa druge strane ovo je i najjeftiniji način za kućne budžete. Časovi ponekad umeju da budu veoma skupi, pogotovo ukoliko imate dvoje, ili troje dece, pa nikako ne treba isključiti varijantu da deca uče jezik u školama.

Ipak, zbog prirode obrazovanja u klasičnim školama, sve je češći slučaj da se početnici, ali svi oni koji žele da savladaju jezik, školuju u privatnim školama koje možete da vidite širom Beograda, ali i ostalih delova naše zemlje. Ove škole najčešće koriste metodu rada od nekoliko učenika, u manjim učionicama, što je znatno praktičnije nego nastava u školama visokom i srednjeg obrazovanja. Kada je reč o školama koje se specijalizovano bave obukom za strane jezike, u Srbiji su najpoznatije Ekvilibrio, St.Nicolas School, Oksford I druge škole. One nude nastavu za osnovce, ali I sve one koji su zainteresovani da uče strane jezike ili što bi se reklo “od tri pa do 103”.

Programi za učenje stranih jezika

Škole stranih jezika danas više nego ikada prate tendencije u svetu i promene koje se svakodnevno dešavaju. S obzirom na to da jezik više nije izbor nego potreba, škole se svakodnevno prilagođavaju novim tendencijama, pa su im i programi prilagođeni svim polaznicima ali i oni koji žele da usavrše svoje znanje. Osnovni način učenja u školama jeste korišćenje stanardonog kursa u okviru kojeg idete dva puta nedeljno u školu jezika, profesori drže dvočaš, a kursevi u proseku traju 10 nedelja, pa do tri meseca. U zavisnosti od toga da li je polaznik dete ili starija osoba, kursevi su prilagođeni vremenski, pa obično popodne idu stariji učenici, a ujutru mlađi ukoliko popodne idu u školu. Na programu se vežba čitanje, pisanje, slušanje i pričanje. Najčešće su u pitanju grupe do 10 osoba, ali neretko je to i pet.

Nakon standardnog, postoje i ubrzani kursevi na kojima je akcenat na konverzaciji, a ide se tri puta nedeljno po 90 minuta na časove. Postoje i takozvani vikend kursevi, na koje dolaze polaznici koji rade od ponedeljka do petka, a časovi traju tri sata i akcenat je na konverzaciji. Obično su svi kursevi po školama koncipirani tako da se na kraju dodeljuju sertifikati o veštinama, što je dokaz da su polaznici uspešno savladali strani jezik.

Saveti za samostalno učenje engleskog

Ovo spada u jedno od najtežih pitanja koje možete postaviti nekome ko predaje jezik, a jedno od najtežih stvara koje učenik treba da usvoji. Najboljih saveta nema, ali postoje neka „zlatna pravila“ koja bi trebalo da primenjuju svi koji se odluče za učenje engleskog. Svi pedagozi, profesori, nastavnici I psiholozi kažu da je najbolje da se uči kroz igru, jer se tada i najlakše pamti. Dakle učenje stranog jezika ne treba da nam bude obaveza, već igra koju ćemo sticati nova znanja.

Takođe, jezik mora biti često “u uhu”, kako se to kaže. Nećete puno postići ukoliko učite strani jezik a ne slušate ga nakon nastave, ili ukoliko nemate sagovornike sa kojim ćete moći da pričate na tom jeziku. Pored toga, uvek se savetuje da učite strani jezik kroz muziku i film, jer ćete mnogo reči usvojiti a da toga niste ni svesni. Iako može da ponekad ode u zavist, ali i igranje video igrica može da pomogne da poboljšate svoj vokabular, odnosno fond reči. Stari dobri trik kaže da je dobro da zapisujete reči koje ne možete da zapamtite i da ih preko „remindera“, onda podsetnika lepite na delove stana koji su vidljivi kako biste ih lakše zapamtili.

Najbolji načini za učenje engleskog za početnike

Online časovi

Zbog pandemije koronavirusa nastava stranih jezika umnogome je prebačena na onlajn, odnosno na predavanja koja pratite od kuće. Iako je ovaj način sigurniji u zdravstvenom smislu, nije baš najbolja opcija početi sa učenjem stranog jezika tako što ćete biti u toplom domu, u „neradnoj“ atmosferi, gde vam je smanjena pažnja i fokus, pa profesor koji vas gleda kroz ekran ne može da u potpunosti isprati način na koji napreduje vaš engleski. Naravno, to ne znači da ovako nećete naučiti engleski jezik, ali definitivno nije najbolja opcija od nekoliko koje postoje u paleti različitih mogućnosti.

Aplikacije

Aplikacije koje se koriste preko telefona kao što su Duolingo, Berlitz i druge mogu biti veoma korisne prilikom učenja stranog jezika.

„To je veoma korisno prilikom nekih svakodnevnih aktivnosti, kada ste u prevozu, dok pešačite i odmarate. Vi tada usvajate tzv. Pasivno znanje, ali je dobro da nakon što čujete ove nove reči, njih i prođete i zapišete na parčetu papira, pa da pomoću njih kreirate neke rečenice. Na primer, vi ste naučili kako se kaže bicikl na engleskom i bilo bi super kada biste napravili tri rečenice, a da je glavna reč bicikl. Ima i jedna jedna zanimljiva stvar a to je da pričate sami sa sobom. Deluje malo uvrnuto, ali je super način da čujete koliko nešto znate“, rekao nam je Ivan, koji godinama predaje deci engleski jezik.

Učenje engleskog Foto:Shutterstock

On je naglasio da ukoliko vam se ovaj predlog ne dopada, uvek postoje video četovi preko kojih možete vežbati jezik.

„Pre nego što je počela korona postojao je tzv. ‘Language caffe‘ gde ste mogli da na jednom mestu razgovarate sa ljudima koji govore isti jezik kao vi, samo je bilo potrebe da se prijavite ranije. Uz piće i razgovor vi ste vežbali jezik“, istakao je Ivan.

Sajtovi za učenje engleskog

Kada je reč o sajtovima, postoje neki na kojim se vežba čitanje ili eventualno slušanje stranog jezika. Jedan od takvih je „ESOL Course – Free English lessons online“ na kojima možete potpuno besplatno da u slušate, čitate i vežbate na engleskom jeziku. Ovakvih sajtova je mnogo i svi profesori preporučuju da se na na ovakav način uči. Stariji profesori ističu da nije loše ni čitanje stranih novina i portala na engleskom jeziku.

Tekstovi na engleskom za pocetnike

Najbolje je krenuti od toga koliko je širok vaš vokabular kojim raspolažete. Ukoliko ste tek na početku, odnosno ukoliko krećete od nivoa A1 najbolje je čitate tekstove koje će vam preporučiti profesori, odnosno koji su prilagođeni vašem znanju. Nije loše ni da čitate magazine i tekstove na strranom jeziku, ali nećete moći fokusirano da pratite ukoliko ne znate reči. Zbog toga, nije loše krenuti od udžbenika koji su prilagođeni nivou koji pohađate, pa nakon toga treba čitati naslove i teksove koje ćete bolje razumeti. Postoje i drugačija mišljenja, a to je da ne postoji tekst koji nije adekvatan da ga pročitate na samom početku. Naravno, vi nećete razumeti sve reči u potpunosti, ali ni to nije loša vežba. Sa druge strane, jedino što nije neophodno da čitate jesu književni tekstovi, vezani za određeni period u istorije neke zemlje (npr. Velika Britanija), jer se takav govor i odabir reči više neće naći u upotrebi u svetu u kojem mi sada živimo.

Kako naučiti engleski jezik u 7 dana?

Učenje engleskog Foto:Shutterstock

Odgovor je jednostavan – nikako. Ne bismo želeli da zvučimo demotivišuće, ali jezik je stvar koja se uči godinama, koja se sluša i zahteva puno vremena za usvajanje novih znanja pre nego što počnete da ga govorite. Za svega sedam dana, najviše što možete naučiti jeste da naučite osnovne reči ili fraze koje su karakteristične za ovaj jezik i tek da „zagrebete“ na površinu gramatike. Sve nakon ovoga je previše očekivati nakon jedne sedmice, ali je prvih sedam dana dovoljno da zavolite jezik i da mu se prepustIte tokom narednih godina. Takođe, svi pedagozi kažu da je bitna upornost i da ukoliko ne budete mogli da savladate određene stvari (a neke ćete videti već nakon sedam dana), nikako ne treba da se demotivišete već da nađete lakši način da naučite lekciju. Učenje kroz igru uvek je najbolji način.

Provereni načini za savladavanje engleske gramatike

Ni u ovom slučaju nema neke magije, niti rešenja pomoću „čarobnog štapića“. Morate naučiti neka osnovna pravila gramatike, u čemu će vam najbolje pomoći nastavnik, a nakon toga najbolji način je vežbanje jer ćete tako postići najbolje rezultate. 

Bonus video: Rečnik nove stvarnosti – Ko nije vidljiv u jeziku, nije ni u životu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare