Podeli
Foto: promo; Arhiva Nova.rs

Sve nas koji smo pomislili da smo sa pričom o Nacionalnom stadionu završili 1. juna, kada je saopšteno da je poništen tender za izradu dokumentacije za izgradnju, demantovao je u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavom da nam je on "nasušna potreba", i to nimalo jeftina. Koliko će zapravo koštati izgradnja Nacionalnog stadiona? Procene su se kretale od 50 miliona do 250 miliona evra, a čini se da ćemo, kao i uvek, platiti višu cenu.

“Šta će nam Nacionalni stadion” je pitanje koje prati taj projekat otkada je prvi put najavljen sada već daleke 2013. godine.

Na isto pitanje u subotu je odgovorio predsednik Srbije Aleksandara Vučić, i to ni više ni manje rekavši da je “danas to nasušna potreba”.

“Promenile su se potrebe. Ljudi idu na stadione da uživaju sa porodicama, da im bude lepše na stadionu.

Biće spolja čelična konstrukcija, unutra drvo, dakle prirodni materijali. Verujem da počinje da se gradi sledeće godine, od državnog novca kreće da se gradi i neće biti nimalo jeftino“, rekao je Vučić i pokazao fotografiju budućeg Nacionalnog stadiona.

Foto: Printscreen/Prva

Dakle, biće da smo opet došli do nekih para, pošto je 1. juna ove godine Vlada Srbije obavestila Kancelariju UNDP da zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa u ovom momentu nije u mogućnosti da preuzima nove finansijske obaveze, usled čega je poništen tender raspisan u oktobru 2019. godine za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona.

Ali, ponovo – koliko novca nam treba?

Pre pet godina, tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada spremna da izdvoji 150 miliona evra, ukoliko postoji želja da fudbalska reprezentacija dobije Nacionalni stadion. U tom trenutku, “želja” je postojala već dve godine, pošto je ideju o izgradnji tog stadiona još 2013. obelodanio tadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić.

Pročitajte još:

Tri godine kasnije, u julu 2018. godine, dok je u Preljini kod Čačka prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju fabrike Forverk, sada već predsednik Srbije Vučić je procenio da će cena Nacionalnog stadiona biti između 200 i 250 miliona evra.

Kad ne lezi vraže, u aprilu 2019. ministar finansija Siniša Mali izlazi sa procenom da će izgradnja “velelepnog” stadiona sa 60 hiljada mesta koštati između 50 i 70 miliona evra. Tada smo, međutim, saznali da Nacionalni stadion neće biti samo mesto gde se održavaju utakmice, već  da će se graditi čitav “Stadion Siti”, sa sve poslovnim i stambenim zgradama, tehnološkim i akva parkom.

Siniša Mali Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministar Mali je, međutim, kada je “krojio” ovogodišnji budžet, za izgradnju Nacionalnog stadiona planirao 250 miliona evra. Račun je poremetila epidemija koronavirusa, ali izgleda da imamo ambiciozne stadionske planove za sledeću godinu.

Podsetimo da je organizacija Transparentnost Srbija u oktobru prošle godine zatražila od Ministarstva finansija informaciju o tome kome je poverena izrada studije opravdanosti izgradnje Nacionalnog stadiona, da bi se ispostavilo da ona  nije izrađena, iako je ministar Mali rekao da će biti završena u maju 2019.

Podsetimo da je planirano da Nacionalni stadion bude izgrađen u beogradskoj opštini Surčin, blizu autoputa “Miloš Veliki”, a čitav kompleks “Stadion Sitija” trebalo bi da se prostire na oko 600 hektara.

Komentari

Vaš komentar