Građani Srbije PCR testiranje na zahtev plaćaju 9.000 dinara, a Republički fond za zdravstveno osiguranje ih je u julu prošle godine nabavljao po ceni od oko 5.000 dinara. To se može videti u Odluci o dodeli ugovora o nabavci PCR testova sa potrošnim materijalom, u koji je portal Nova.rs imao uvid, a koji je potpisan u julu prošle godine. Treba napomenuti i da je reč o vrsti PCR testa koji je inače u nabavci među najskupljim na tržištu. Iako je premijerka ranije govorila da testiranje košta koliko i nabavna cena testova, iz ovog primera se vidi da građani PCR test plaćaju gotovo duplo skuplje od nabavne cene i to najskupljeg testa na tržištu.

Državni funkcioneri do danas odbijali su da odgovore koliko se iz budžeta izdvaja za nabavku PCR testova, koji su u januaru ove godine poskupeli sa 6.000 na 9.000 dinara za građane koji se testiraju na zahtev.

Premijerka Ana Brnabić u maju prošle godine izjavila je da Srbija ne zarađuje na dobrovoljnom testiranju građana na koronavirus, te da testiranje košta koliko i nabavna cena testova. Nakon poskupljenja, Brnabić je navela da je „glupost epskih razmera“ tvrdnja da se državni budžet puni povećanjem cene PCR testova na koronavirus, te da je odluka o poskupljenju doneta na predlog Radne grupe za laboratorije Kriznog štaba.

„Dakle ono što predlože to je potrebno za testove, za reagense, za njihov rad, to je ta cena i mi smo je uveli od 1. januara 2021. godine“, rekla je Brnabić.

O tome po kojoj ceni država nabavlja PCR testove i sve ono što ide uz njih može se videti iz Odluke o dodeli ugovora koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje zaključio sa dve firme u julu prošle godine.

U tom dokumentu piše da je nabavka PCR testova sa odgovarajućom količinom potrošnog materijala za automatsku ekstrakciju za aparat „Abott“ plaćena 108.846.000 dinara. U prethodno sačinjenom okvirnom sporazumu navodi se da je tom nabavkom predviđena kupovina 25.920 PCR testova, što znači da je samo jedan test koštao oko 4.200 dinara.

Foto: Printscreen; Okvirni sporazum za nabavku PCR testova

Ovaj posao dobila je firma „Magna pharmacia“.

U drugoj partiji iste javne nabavke, od kompanije „Second cycle“ kupljeno je 50.000 komada kitova za brzu ekstrakciju nukleinskih kiselina, što je prvi korak u PCR testiranju, i to za 45.950.000 dinara. Iz ovoga, jasno, proizilazi da jedan kit za brzu ekstrakciju košta 919 dinara.

Kada se saberu ove brojke dolazi se do zaključka da kompletan proces PCR testiranja, po ovoj nabavnoj ceni, iznosi oko 5.000 dinara.

Nabavljani najskuplji testovi, jednaka preciznost

Genetičar Oliver Stojković, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu, navodi za Nova.rs da se PCR testovi mogu nabaviti i po 10 puta manjoj ceni, ali da je ovde reč o „Abotovim“ testovima, koji su po pravilu skuplji.

Prof dr Oliver Stojković
Prof dr Oliver Stojković Foto: N1

„Teško je naći podatke o njihovoj ceni, ali mogu se videti cene za testove za HIV, a pošto je tehnologija slična, verovatno je i cena ista. U Americi ona iznosi od 36 do 43 dolara po testu, u zavisnosti od toga koliku količinu nabavljate“, kaže profesor Stojković.

On navodi da je „Abotova“ oprema veoma skupa i da mu nije poznato da je negde u Srbiji instalirana. Kako kaže, ona košta oko 200.000 dolara, a da, na primer, cena najskuplje PCR mašine za koju on zna da je instalirana u Srbiji iznosi oko 40.000 evra. U proseku one koštaju oko 20.000 evra.

„Kineski testovi su značajno jeftiniji. Ja kad bih za sebe kupovao, ne bih išao na najskuplju varijantu, posebno imajući u vidu da je specifičnost i senzitivnost tih testova jednaka, i ovih jako skupih i onih jeftinijih“, zaključuje profesor Stojković.

Ovo je inače jedna od retkih objavljenih javnih nabavki medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa. O ceni kupljenih respiratora javnost nema informacije. Te nabavke su proglašene tajnom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare