Foto: Promo

Nakon što se epidemiološka situacija u Srbiji ponovo razbuktala, a građani opravdano postali sve nepoverljiviji prema podacima koji svakodnevno stižu iz Kriznog štaba, dodatnu senku na postupanja Vlade baca i činjenica da je Republički fond za zdravstveno osiguranje odbio da novinarima dostavi podatke o nabavci respiratora i druge opreme, pod izgovorom da su isti "strogo poverljivi", saopštila je Nova stranka. Kako navodi predsednik Saveta te partije Aris Movsesijan, još je apsurdnija poruka Ministarstva zdravlja koje je istaklo da "podatke o testovima za koronu kojima države raspolaže smatra poslovnom tajnom".

U trenutku kada svakodnevno dobijamo podatke o stotinama novozaraženih koronavirusom i sve većem broju mlađih pacijenata sa teškom kliničkom slikom, nedopustivo je građane dodatno plašiti i dovoditi u strahovanje da li će, u slučaju da se razbole, država imati čime i na adekvatan način da ih leči, navodi NOVA.

„I dok društvenim mrežama kruže alarmantni podaci o nedovoljnom broju testova, kao i čekanju na rezultate testiranja i po desetak dana, Vlada u tajnosti drži podatke koji bi morali da budu dostupni javnosti, pre svega jer se tiču opšteg zdravlja i bezbednosti svih, ali i zbog činjenice da je deo, koji ne predstavlja stranu donaciju, zasigurno nabavljen novcem građana Srbije. Ovakvim postupanjem stvara se panika u društvu i dodatno produbljuje nepoverenje prema zvaničnim podacima, struci i brojkama koje dobijamo od Kriznog štaba“, upozorava Movsesijan.

Podsetivši da je naše društvo ionako duboko podeljeno i na ivici konflikta, predsednik Saveta NOVE je podvukao neophodnost dodatne transparentnosti u postupanju tokom pandemije.

„Nova stranka je još polovinom marta, kada je proglašeno vanrednog stanja zbog koronavirusa, zahtevala formiranje Komisije koja bi kontrolisala rad Vlade Srbije, što, između ostalog, podrazumeva i nabavku medicinske opreme i zaštitnih sredstava, a u kojoj bi većinu trebalo da čini upravo opozicija. Zahtev smo zvanično uputili premijerki Ani Brnabić, ali, nažalost očekivano, nikakav odgovor nismo dobili. Zato se građani danas ponovo nalaze u situaciji da strahuju za svoje zdravlje, ali i njihov novac koji se tajno troši, pod izgovorom poslovnih tajni. Zato je zadatak svih nas da u ovom izazovnom periodu ostanemo odgovorni i prema sopstvenom, ali i prema zdravlju ljudi oko nas i striktno se pridržavamo propisanih mera, kao i da nastavimo doslednu političku borbu za Srbiju u kojoj će građani, njihovo zdravlje i životi biti na prvom mestu“, zaključio je Movsesijan.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare