Foto: Privatna arhiva

Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, 15. i 16. novembra, održana je simulacija rada američkog Senata, tokom koje su studenti osnovnih studija predstavili način na koji se donosi zakon u SAD.

Projekat „Beogradski model američkog Senata“ sproveden je u cilju približavanja i razumevanja načina rada američkog Kongresa kao glavne instance u procesu donošenja odluka, koje u velikoj meri imaju globalne razmere.

Takođe, studenti su tokom simulacije ukazali na važnost razvijanja demokratskih vrednosti u društvu, te podstakli mlade da se uključe u politički život i time utiču na promene u zajednici. Slobodnim izražavanjem mišljenja u debatama neguju se demokratske vrednosti, ali i vežba javni nastup, te poboljšavaju argumentacione sposobnosti učesnika.

Foto: Privatna arhiva

Prvog dana simulacije učesnici su zasedali po komitetima u okviru kojih su izrađivali predloge zakona, oblikovali ih, i konačno odlučivali o tome koje će zakone izneti na plenarno zasedanje. Drugog dana simulacije održana je plenarna sednica na kojoj su učestvovali svi komiteti. Plenarno zasedanje predstavlja važan segment zakonodavnog procesa upravo zbog svoje dimenzije razvijanja debate, koja je neizostavan činilac u procesu usvajanja zakona.

Učesnici su imali priliku da predstave zakone, međusobno debatuju o njima i na kraju glasaju. Dobro i argumentovano izlaganje predlagača zakona je, pored činilaca poput stranačke pripadnosti senatora/senatorke, u velikoj meri određivalo rezultat glasanja.

Foto: Privatna arhiva

Ceo događaj je završen dodelom sertifikata i nagrada, a događaj je urađen u saradnji sa Fakultetom političkih i Američkim savetom za međunarodno obrazovanje.

Bonus video: Gost Zoran Anđelković o zahtevima za sankcije SAD Vučiću i pritiscima za rešenje problema Kosova

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar