Aleksandar Vučić, kasarna, vojska, vakcinacija
Foto: N1

Vojni sindikat Srbije tvrdi da je u vojsci na osnovu naređenja načelnika generalštaba Milana Mojsilovića uvedena obavezna vakcinacija, što je i potvrđeno iz Ministarstva za TV N1. Sindikat navodi da se radi o diskriminaciji jer se vakcinacija uvodi kao uslov za napredovanje ili usavršavanje. Svoja saznanja preneli su višem javnom tužiocu i zaštitniku građana.

„Ništa ne boli, nemojte da se sekirate“, tako je predsednik Srbije pre nekoliko dana hrabrio vojnike na punktu za vakcinaciju u kasarni „Dedinje“.

Tog dana, 180 vojnika i članova njihovih porodica se vakcinisalo, predsednik je tada bio zadovoljan, iako uveren da može bolje.

„Ne znam kako, ali je mislim, general Mojsilović kao načelnik Generlaštaba, doneo odluku da to napravi da bude prilično obaveznim za pripadnike vojske“, rekao je Vučić.

Vojni sindikat veruje da zna kako je načelniku generalštaba Milanu Mojsiloviću uspelo. Javnosti su obelodanili deo dokumenta za koji tvrde da je autentičan u kome sa navodi da je naređeno da se do 25. maja dostigne procenat od najmanje 70 odsto vakcnisanih u Komandi i jednicama komande za obuku, kao i da će se protiv lica koje ne izvrše naređenje sprovoditi disciplinske mere. Takođe, navodi se i da Uprava za ljudske resurse traži informacije o vakcinaciji kao uslov za unapređenje u viši čin, kao i da se nevakcinisani neće upućivati na bilo kakve obuke ili usavršavanja.

Aleksandar Vučić, kasarna, vojska, vakcinacija
Foto: N1

„Vi ste imali prilike da se upoznate sa jednim od naređenja koja se upotrebljavaju u vojsci Srbije, a koja su doneta na osnovu naređenja načelnika Generalštaba od 10. maja po kome je naređena obavezna vakcinacija svih ljudi se do sada nisu vakcinicali i koja će se sprovoditi od 17. maja do 6. juna. Dakle imamo jedan otvoren u pisanom obliku vid diskrimacije, od strane jednog ozbiljnog državnog organa“, rekao je Novica Antić iz Sindikata.

U Sindikatu kažu i da su obavestili više javno tužilaštvo jer se, kako navode, radi o zloupotrebi službenog položaja, zatim zaštinika građana, kao i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

„Veliki deo vojske se dobrovoljno vakcinisao i mi smo se iz sindikata vakcinisali, i ja sam se vakcinisao…Međutim, moramo reagovati kao sindikat i kao država poštovati volju svakog čoveka jer mu to garantuje najpre ustav, to su elementarne slobode i prava svakog čoveka“, naglasio je.

Vakcinisanje pripadnika Vojske Srbije je počelo 19. januara na Beogradskom sajmu. Sa prvom grupom vojnika tada se vakcinisao i ministar Nebojša Stefanović. Zanimljivo je i da je baš danas Ministarstvo odbrane pokrenulo mini kampanju na društvenim mrežama koja, kako navode, ima za cilj otklanjanje dilema o vakcinama protiv koronavirusa.

Šta kažu iz Ministarstva odbrane

Ministarstvo odbrane je u odgovoru na upit N1 televizije navelo da je “…zbog zaštite života i zdravlja pripadnika Vojske i očuvanja visokog nivoa gotovosti za realizaciju misija i zadataka, načelnik Generalštaba doneo je odluku o obaveznoj vakcinaciji pripadnika Vojske Srbije“.

Odluka je doneta jer je, kako se navodi, procenjeno da je odziv pripadnika Vojske za dobrovoljnu vakcinaciju nedovoljan, uzimajući u obzir specifičnosti vojne službe i neophodnost realizacije kolektivnih zadataka koje nije moguće uspešno izvršiti uz nepotpunu primenu mera za suzbijanje i sprečavanje širenja koronavirusa.

„Budući da je imunizacija ljudstva bitan preduslov za realizaciju ključnih zadataka Vojske Srbije, njeno potpuno sprovođenje je neophodno za očuvanje operativnih sposobnosti u uslovima pandemije. Na ovaj način brzo će se postići željeni obuhvat vakcinacije pripadnika Vojske Srbije, čime će se značajno smanjiti cirkulacija virusa u vojnim kolektivima i rizik po pripadnike Vojske koji zbog svog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da prime vakcinu protiv kovida 19“, stoji u saopštenju Ministarastva odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare