Život u staračkim domovima: Epidemija usamljenosti

Podeli:
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Stariji od 65 godina bili su od početka pandemije izloženi najstrožim organičenjima i zabranama. Starački domovi su bili bukvalno hermetički zatvoreni, sada su te mere donekle ublažene i pod strogim uslovima postoji mogućnost poseta za one koji su vakcinisani. Ipak, organizacije koje se bave položajem starih i njihovim tretmanom u društvu ukazuju na velike posledice koje takva organičenja i usamljenost mogu da donesu po stariju populaciju. Ističu da nije problem samo u restrikciji poseta, već i u tome što korisnici staračkih domova nisu u mogućnosti da ih napuste.

„Neka ograničenja su ukinuta ili ublažena, ali, do današnjeg dana, ostalaje na snazi zabrana izlaska korisnika iz ustanove, izuzev odlaska na lekarske pregledeili na bolničko lečenje uz obavezan karantin po povratku u ustanovu. U skladu sa aktuelnom situacijom, informacijama koje su dostupne, kao i profesionalnimznanjima, svesni smo da bolesne starije osobe spadaju u visoko rizičnu grupu oboljevanja odkovida 19. Imamo razumevanja za epidemiološke mere koje su u odnosu na njih donošene,ali ne možemo reći da se sa svim merama slažemo, jer smatramo da neke mogu dovesti u veći zdravstveni rizik starije osobe i pre nego sam virus, a neke od njih su i protivustavne“, upozoravaju iz udruženja Amity.

Zbog toga su predstavnici te organizacije uputili Apel Ministarstvu zdravlja da se u što kraćem roku, redefinišu važeće uredbe i nanačin da se starijim osobama, korisnicima ustanova za smeštaj koje su imunizirane, dozvoli kretanje van ustanova, uz sve mere predostrožnosti i poštovanje epidemioloških preporuka koje važe za sve građanstvo.

„Na taj način se ne izlazi u susretsamo njihovim potrebama, već se i ispunjavaju Ustavom zagarantovana prava koja oniimaju, a ujedno se i ispunjavaju obaveze koje država Srbija ima, kao potpisnicauniverzalnih i međunarodnih dokumenata o ljudskim pravima“, poručuju iz udruženja Amity.

Iz Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, domova za smeštaj odraslih i starijuh, poručuju da razumeju tu problematiku, ali i ističu da je mnogo veća potreba za posetama neko za izlaskom iz samoh domova.

„Mnogo je važnije da se obezbede svi uslovi za posete, a to se dešava sa većim brojev revakcinisanih u domovima. Kako bude rastao broj revakcinisanih korisnika, u trenutku, kada epidemiološka situacija bude dozvoila, doći će na red i mogućnost da se iz domova izađe“, kaže za Nova.rs predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite Radpslav Milovanović.

Grljenje pod skafanderima

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je domovima prosledilo preporuke, uz čiju primenu je moguće realizovati posete korisnicima domova i to u strogo kontrolisanim uslovima. Za sve postoje stroga pravila, čak i za grljenje.

Stariji od 65 godina svakako su međi najvećim žrtvama pandemije, bilo im je potpuno uskraćeno kretanje, svedoci smo i masovnog umiranja u staračkim domovima, zbog toga što nisu poštovana stroga pravila. Neke priče, poput Gerontološkog centra u Nišu, doživljavaju i svoj sudski epilog. Posle svega toga, naši najstariji građani zaslužuju da ponovo osete toplu reč i zagrljaj svojih najbližih.

To će im biti dozvoljeno u strogo kontrolisanim uslovima, bolje tako nego nikako. Pravila pod kojima je moguće posetiti staračke domove prenosimo vam u celosti.

Uslovi koje je neophodno ispuniti kako bi se dobila dozvola za posetu ustanovi

Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

-Bez potvrđenih slučajeva COVІD-19 infekcije kod korisnika i zaposlenih u
poslednjih 14 dana

– Korisnik kome se dozvoljava poseta je kompletno vakcinisan, i od poslednje doze prošlo je najmanje sedam dana

– Posete u izuzetnim okolnostima kao što je poseta osobama na samrti je potrebno
omogućiti uz posebne mere opreza

– U slučaju izbijanja epidemije SOVІD-19 u domu za stara lica posete ukinuti kako bi
se zaštitili korisnici, zaposleni i posetioci (osim u izuzetnim okolnostima kao što
su posete osobama na samrti).

Mere prevencije prilikom poseta ustanovi

– Pre posete potrebno je da se članovi porodice obrate osoblju doma da bi se obavestili opropisanim uslovima i radi zakazivanja termina posete (o svakoj poseti voditi pisanu evidenciju);

– Kada je moguće posete treba organizovati na otvorenom, a ukoliko to nije moguće posete u zatvorenom prostoru obavljati u posebno određenim prostorijama za posete u ustanovi, u kojima je moguća primena i kontrola primene protivepidemijskih mera i upravljanje rizikom od prenošenja infekcije (kovid-19 ili druge)
– Poželjno je da se prostorije za posetu nalaze u prizemlju, da su dostupne posetiocima
uz što kraći put prolaska kroz objekat ustanove i uz minimalnu mogućnost dolaska u kontakt sa drugim korisnicima

– Potrebno je da su prostorije određene za posete prostrane (trepezarije, hol, sala, dnevna soba ili sl.) ili to može biti soba/sobe koje su namenski određene samo za posete korisnika

– Prostor pre posete detaljno očistiti i provetriti, kao i između svake posete (pauza
između poseta najmanje pola sata)

– Ukoliko je prostor dovoljne površine u njemu se može obaviti poseta više korisnika, stim da prostor između dve grupe (korisnika i njihovi posetioci) bude najmanje 4 metra

– Ukoliko se koriste posebne sobe u njima može istovremeno boraviti samo jedan korisnik sa svojim posetiocima;

– Jednom korisniku u posetu mogu doći najviše dve osobe u jednom trenutku;

– Trajanje posete ograničiti na 45 minuta u zatvorenom i 90 minuta na otvorenom prostoru 1

– Korisnik i posetioci moraju biti međusobno udaljeni najmanje dva metra;

-Pre posete potrebno je da korisnici i posetioci obave higijenu ruku i da stave
zaštitne maske;

– Zaštitne maske koje pokrivaju nos i usta neophodno je koristiti sve vreme trajanja posete

– Izbegavanje konzumiranja hrane i pića tokom trajanja posete. Ukoliko se konzumira hrana ili piće, maske se na kratko mogu skinuti, s tim da se sve vreme, a posebno tokom
obedovanja, mora održavati udaljenost od najmanje dva metra

– Izbegavati donošenje poklona i hrane korisnicima domova za stare. Ukoliko se pokloni i hrana donose oni moraju biti upakovani u ambalažu koja se može prebrisati
pre korišćenja (sredstvom za dezinfekciju na bazi alkohola)

– Potrebno je da osoblje ustanove nadgleda posetu kako bi se osiguralo da se poštuju sve protivepidemijske mere

– Grljenje se može dozvoliti uz posebne, dodatne mere zaštite, odnosno posetilac mora obući skafander, staviti rukavice za jednokratnu upotrebu i nositi vizir pored
zaštitne maske;

Fizički kontakt posetilaca sa korisnikom se dozvoljava ukoliko se radi o poseti osobi koja je na samrti, i u tom slučaju nije potrebna primena dodatnih mera zaštite.

Pravila za zaposlene

Obavezan rad uz primenu lične zaštitne opreme i poštovanje propisanih mera prevencije

Preporučuje se vakcinacija protiv COVID-19 radi zaštite sopstvenog zdravlja kao i zdravlja korisnika

Kompletno vakcinisani zaposleni u domu za stara lica nisu u obavezi da se testiraju pre povratka na posao nakon prekida rada, s tim da su u obavezi da se i dalje u potpunosti pridržavaju svih preporučenih protivepidemijskih mera i da koriste preporučenu ličnu zaštitnu opremu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar