vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prema podacima Vlade Srbije samo oko 12 odsto mladih u Srbiji starosti od 18 do 30 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv kovida 19. Poražavajući rezultat velikim delom zasluga je "fejk njuz" kampanje prema kojoj vakcine protiv koronavirusa izazivaju sterilitet. Istina je, zapravo, upravo suprotna.

Pišu: Milena Ilić Mirković i Aleksandra Petrović

U Srbiji je do sada oko 44 odsto punoletih stanovnika primilo bar jednu dozu vakcine, od čega je u populaciji do 30 godina, u koju se ubrajuju i studenti vakcinu primilo svega 12 odsto. Zbog toga su na niovu drže i gradova pokrenute kampanje kojima se vakcinisanim studentima nude doatne pogodnosti. Oni koji rade sa studentima poručuju da je studentima najvažnije dati prave informacije o vakcinama, jer zbog disonatnih tonova koje čuju, čak i od lekara, imaju nepoverenje i strah od štetnih efekata koje bi vakcina mogla da ima.

Prema podacima Vlade Srbije samo oko 12 odsto mladih u Srbiji starosti od 18 do 30 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv kovida 19. Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da u petak da je taj procenat nezadovoljavajući i objavila početak kampanja za vakcinaciju mladih koja će se sprovoditi u saradnji sa vodećim muzičkim festivalima u Srbiji, okupljenim pod imenom “Ujedinjeni festivali Srbije.”

U kamapanji koju predvode EXIT, Beerfest, Lovefest, Arsenal fest i Nišville pozivaju se mladi da se što pre vakcinišu kako bi u Srbija do 21. juna bilo vakcinisano 50 odosto punoletnog stanovništva, što je Krinizni štab za borbu protiv koronavirusa postavio kao uslov za organizovanje festivala i koncerata.

Kampanja je koja je fokusirana na mlade od 8 do 25 godina, među kojima je veliki broj studenata, za čiju motivaciju su u Beogradu i Novom Sadu ogranizovane i dodatne kamanje.

Gradski tim Novog Sada organizovao je akciju „Zlatibor i ekipa te zovu“ u kojoj je studentima novosadskog univeziteta ponudio bespalatan prevoz i četvorodnevni smeštaj sa punim pansionom u odmaralištu na Zlatiboru. Uslov je bio da studenti oforme grupu od tri ili četiri člana koja je juče (u ponedeljak) trebalo da primi bar jednu dozu vakcine protiv kovida 19.

vakcinacija korona tinejdžeri
Foto: Michele D’Ottavio / Alamy / Alamy / Profimedia

U istom cilju, u Studentskom gradu u Beogrdu danas će od 10 do 17 sati biti postavljan mobilni punkt na kome studenti mogu da prime vakcine Fajzer i Sinofarm. Kao dodatni posticaj, oni koji se danas vakcinišu i oni koji su već primili vakcinu dobiće mesec dana besplatnog korišćenja teretane i saune, kao i parkinga u okviru Studentskog centra, što mogu da iskoriste do kraja godine.

Epidemiološkinja Studentske poliklinike u Beogradu dr Mila Paunić kaže za Nova.rs da, kada su u pitanju akcije, Studentska poliklinika samo sprovodi ono što pokreću grad i država. Lično smatra da je najvažnije da se studentima daju jasne i prave informacije o vakcinama.

“Studenti koji nam se obraćajo obično pitaju mnogo detalja i to je potpuno normalno. Kada im lepo objasnite kako vakcina radi, oni sve potpuno razumeju i imaju poverenje. Prestaju da veruju onome što po mrežama pišu ljudi koji o tome zapravo ništa ne znaju”, kaže Paunić.

Epidemiloškinja koja svakodnevno radi sa studentima navodi da njiho oklevanje da prime vakcinu u prvom redu potiče od disonatnoh tonova tonova koje, na žalost mogu da čuju i od lekara, ali i od neproverenih glasina koje se šire po društvenim mrežama, a koje šire oni koji nisu upućeni.

“Nije dobro kada neko od lekara kaže: ‘Ne treba vam vakcina’ ili još gore ako neko kaže da je to štetno. Mi se u klinici maksimalno trudnimo da objasnimo da to nije tako, ali su ni zbunjeni. Oni ne mogu da znaju kome treba da veruju. Mi, lekari, moramo da budemo vrlo jasni u tome zašto vakcina treba da se primi, kako pozitivno ona deluje, i šta dobijaju time”, kaže Paunić.

Objašnjava da studentima najveću brigu predstavlja pogrešna informacija da vakcine, pogotovne one vezane za RNK utiču na reproduktivno zdravlje.

“To im je najveća briga i to je ono što je potrebno objasniti – da vakcina nema nikakve veze sa reproduktivnim zdravljem i da apsolutno ne može da utiče na to”, poručuje Paunić.

Uprkos problemina epidemiloškinja smatra da u Beogradu vakcinacija studenata teče dobro i bez zastoja. Objašnjava da je do sada samo preko Studentske poliklinike vakcinisano nešto više od 9.000 studenata i da prijeve svakodnevno stižu. Ukupan broj vakcinisanih studenata u Beogradu je ipak teško utvrditi jer se mnogi vakcinišu i u Domovima zdravlja.

Paunić kaže da je od ukupnog broja vakcinisanih čak 80 osto studenata odabralo Fajzerovu vakcinu, a razlozi za to su poverenje u nju, kao i mogućnosti koje otvara za putovanja.

Po vakcinu zbog putovanja

U Studentskom parlamentu Univerziteta u Kragujevcu, za Nova.rs kažu da je odziv studenata ‘’generalno slab’’ i da bi mogao da bude mnogo bolji. Predsednik tog  krovnog Parlamenta  za sve fakultete u Kragujevcu, Ognjen Obradović ističe da je najveći odziv za vakcinaciju  medju studentima Medicinskog  fakulteta,  dok na pojedinima, kako kaže, postoji  i ‘’izričiti otpor’’ prema vakcini.

On navodi da je nedavno  sprovedena anketa u Užicu (Pedagoški fakultet Univerziteta u Kragujevcu) u okviru koje su se student izjašnjavali  o svojim razlozima za i protiv vakcine.

Rezultati su pokazali da je većina onih koji su protiv, navodila da ne želi vakcinu jer izaziva sterilitet,  a bili su i sumnjičavi zbog brzine kojom je napravljena, te je i to bio jedan od razloga protiv vakcinacije.

Grcka plaza Atina
Grčka plaža u blizini Atine Foto:EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

On smatra da je većina studenata koji odbijaju vakcinaciju svoje mišljenje formirala na na osnovu naučno neutemeljenih informacija koje su se pojavljivale u novinskim člancima.

‘’Imamo veliku većinu studenata koji neće da se vakcinišu, a oni koji su to uradili ili planiraju, kažu da to žele zbog putovanja i vraćanja u normalan život, dok je veoma mali procenat onih koji su to uradili iz zdravstvenih razloga’’,  pojasnio je Obradović. On kaže i da se studenti  uglavnom odlučuju za Fajzerovu i kinesku vakcinu.

Od početka vakcinacije,  u Kragujevcu je vakcinisano nešto preko  12 odsto mladih od 18 do 26 godina, odnono,  1.701 osoba, što je 2,6 procenata od svih vakcinisanih u tom gradu. Na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu studira oko 12.000 visokoškolaca, a u Domu zdravlja ne mogu da preciziraju koliko je studenata vakcinisano, jer veliki  broj akademaca živi u drugim gradovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare