Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje srednjoškolaca "I mi se pitamo" traži od Ministarstva prosvete da se konačno oglasi povodom državne mature i konkretnih detalja vezanih za njeno održavanje, s obzirom da je poslednji rok koji je ministarstvo dalo sebi, ali i srednjoškolcima o ovim informacijama, bio 31. avgust prošle godine.

Iz Udruženja srednjoškolaca za Nova.rs kažu da je nakon njihove kritike i kritike Univerziteta što ministarstvo još uvek nema informacija o državnoj maturi, ministar Branko Ružić rekao da će se detalji o tome  znati početkom 2023. godine, međutim ni posle skoro dva meseca od tada, đaci ne znaju ključne stvari vezane za maturu koja im se bliži.

„Osnovna zamisao državne mature da se završni ispit za srednje škole i prijemni ispit za fakultete objedine i za to je vezana glavna zamerka. Zamišljeni test neće moći kvalitetno da isfiltrira buduće studente, jer će biti kompromis između osnovnih i visokih znanja. To će posebno praviti problem visokorangiranim tehničkim fakultetima, jer će na ispitu biti vrlo malo pitanja koja traže visoko znanje, koje je ključno za svaki fakultet. Na fakultete se ne ulazi sa osnovnim znanjem iz neke oblasti, kao što to podrazumevaju mnoga pitanja na državnoj maturi. Zbog toga je većina fakulteta Univerziteta u Beogradu najavila svoje dodatne prijemne ispite. To znači da je i pre nego što je počeo da funkcioniše sistem, državne mature obesmišljen. Ovime su fakulteti opravdano izneverili osnovnu ideju o tome da se sve provere znanja objedine u jedan test“, kažu iz udruženja.

Pročitajte još:

Krajem prošle godine, srednjoškolci su otvorili peticiju protiv ovakve organizacije državne mature, a potpisalo ju je preko 7.300 srednjoškolaca.

Foto: Shutterstock

„Naše osnovne primedbe su su, između ostalog, spajanje ispita za upis na određeni fakultet i završetak srednje škole, što podrazumeva nedovoljno temeljnu proveru znanja. Odnosno, za upis na fakultet se ne proveravaju dovoljno visoka znanja, tako da su fakulteti najavili uvođenje dodatnih prijemnih ispita (jer nisu zadovoljni državnom maturom). Tako da je državna matura obesmišljena i pre uvođenja jer je njena osnovna zamisao bila da se sve svede na jedan ispit. Drugo, Ministarstvo nema rešenje za prepisivanje. Državna matura se radi u matičnim srednjim školama, dok su se prijemni ispiti do sada radili na fakultetima koji nipošto nisu dozvoljavali prepisivanje. Na primeru male mature vidimo da je rad ispita u matičnim školama problematičan jer je dežurnim profesorima sve jedno da li će neko prepisati, čega je Ministarstvo svesno. Treće, projekat nije detaljno razrađen. Predstavnice nisu znale šta će biti sa testom opšte informisanosti koji nije predviđen državnom maturom. Ne znaju koji će ispit polagati neko ko naknadno upisuje fakulete ili upisuje ponovo neki drugi fakultet“, kažu ovog udruženja.

U vezi sa navodima udruženja srednjoškolaca, obratili smo se Ministarstvu prosvete, koje je reklo sledeće:

„Tokom projekta državne mature u prethodne četiri godine organizovani su brojni razgovori sa predstavnicima svih ciljnih grupa, uključujući i učenike. Naravno, posebno je razgovarano i sa učenicima iz generacije koja će prva polagati državnu maturu. Prošle godine u školskom kalendaru je objavljen datum probne mature za ovu školsku godinu. Objavljivanjem školskog kalendara za sledeću godinu će se propisati termini polaganja maturskih ispita.

April je rezervisan za intenzivan rad sa srednjim školama na osnovu Stručnog uputstva za realizaciju probne mature.

Objavljeni su testovi koji su se do sada koristili na pilot testiranjima. Zavod za vrednovanje izrađuje zadatke koji će biti dostupni za pripremu opšteobrazovnih predmeta. Zavod za unapređivanje na svom sajtu ima objavljene priručnike za stručnu maturu.

Probnu maturu polažu učenici koji će biti prva generacija maturanata. Rezultati probne mature će biti dostupni učenicima i na osnovu njih će moći da se adekvatnije pripremaju za maturu.

Sve informacije u vezi sa polaganjem prijemnog na fakultetima biće dostupne kada se završi dijalog sa fakultetima“.

BONUS VIDEO: Studenti Medicinskog fakulteta žele da ostanu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar